Afbeelding
Foto: Shutterstock

Dakkoffer en fietsenrek funest voor zuinige vakantie-rijder

Ik ga op vakantie en ik neem mee... zo'n beetje de halve huisraad. Het is geen geheim dat de Nederlandse vakantieganger graag goed voorbereid op vakantie gaat. We nemen dan ook het nodige mee, waarbij de combinatie van een volle kofferbak, dakkoffer op de auto en een fietsenrek op de trekhaak niet zeldzaam is.

De Duitse ADAC onderzocht welk effect een dakkoffer heeft op het verbruik. Het tikt wel aan: bij 130 kilometer per uur verbruikt men dan 2 liter brandstof meer per honderd gereden kilometers. Zeker op een langere vakantiereis levert dit dus wat extra kosten op. Exacte cijfers voor een fietsenrek zijn er nog niet, zo laat de  ANWB weten. Wel komen zij met het advies om, waar mogelijk, fietsen achter de auto te plaatsen in plaats van bovenop. Dit is beter voor de aerodynamica en dus het gebruik.

Verder geeft men nog wat andere tips om het verbruik binnen de perken te houden. Zo blijft het belangrijke advies: zorg dat de banden op de juiste spanning zijn; ook zónder dakkoffer en fietsenrek levert dit een mooie besparing op. Gebruik de airco zo min mogelijk (deze gebruikt ook zo'n 1,5 liter per 100 kilometer) en laat de portierramen ook het liefst dicht. Haal op de plaats van bestemming de dakkoffer van het dak en haal ook alle spullen uit de auto. Dit levert de nodige besparingen op. Maak verder gebruik van het start-stop systeem wanneer de auto dit heeft.