Er zijn in Nederland naar schatting 350 verschillende soorten bijen. Waarvan het merendeel bedreigd is.
Er zijn in Nederland naar schatting 350 verschillende soorten bijen. Waarvan het merendeel bedreigd is.

IVN-lezing over het belang van bijen

Algemeen

De afgelopen jaren schonken de Noordoost-Twentse gemeenten steeds meer aandacht aan het promoten van de biodiversiteit. Dit is namelijk goed voor een groot aantal nuttige insecten en vogels. Met name de vlijtige bij kan nog steeds wat hulp gebruiken; zij zijn essentieel voor de menselijke voedselvoorziening en de mooie natuur. 

LOSSER/OLDENZAAL - Op zaterdag 23 en zondag 24 april is de Nationale Bijentelling. Doel van deze actie is om in kaart te brengen hoe het op dit moment staat met de Nederlandse bijenpopulaties en welke trends er te ontdekken zijn. Het gaat volgens IVN Oldenzaal-Losser nog allesbehalve goed met de bij. Belangrijk allereerst is om te weten waar we het over hebben. Er is namelijk niet ‘een’ bij zoals veel mensen wellicht denken. Nederland telt naar schatting 360 soorten wilde bijen. Helaas is de helft van alle soorten bedreigd in hun voortbestaan. Een zorgwekkende ontwikkeling als je bedenkt dat wij als mensen voor ons eten sterk afhankelijk zijn van de bestuiving door bijen. Ruim 80 procent van de eetbare gewassen is hiervan afhankelijk. Onder meer appel en peer, zoete kers en pruim, bessen, maar ook aubergine en paprika. Hoewel sommige soorten zelfbestuivers zijn, werkt dit alleen bij wind - bij kasteelt worden bijen ingezet om de natuur een handje te helpen.

Voorafgaand aan de Nationale Bijentelling organiseert IVN Oldenzaal/Losser e.o. een workshop / lezing over wilde bijen. Waarom zijn wilde bijen zo belangrijk voor de natuur en voor ons? Wat is het verschil tussen een honingbij, de wilde bij en de hommel? Welke soorten wilde bijen komen er in je tuin voor? Hoe bijzonder is het leven van de wilde bij? Wat kunnen we doen om ze te beschermen en de biodiversiteit te vergroten? Op al deze vragen hoopt Franc Pots antwoord te geven tijdens een boeiende lezing ondersteund met mooie beelden. In de pauze kan men voorbeelden van insectenhotels bekijken en is er informatie over hoe wilde bijen te helpen zijn in eigen tuin. Maak uitgebreid kennis met deze belangrijke, hardwerkende, zeer nuttige insecten. Dit is op woensdag 20 april in Paal 12, Vondellaan 12 te Oldenzaal. Aanvang; 19.30 uur. Kosten voor deze workshop / lezing zijn 4 euro, dit is inclusief een kop koffie / thee en een zoekkaart wilde bijen. IVN leden betalen 3 euro. In verband met de zaalgrootte wel even aanmelden op: https://www.ivn.nl/afdeling/oldenzaal-losser-eo