Er gaat inmiddels al ruim 40 miljoen ton vracht per jaar over het spoor. Met verdere groei in het vooruitzicht. Een zorgwekkende situatie voor inwoners die nu al overlast ervaren.
Er gaat inmiddels al ruim 40 miljoen ton vracht per jaar over het spoor. Met verdere groei in het vooruitzicht. Een zorgwekkende situatie voor inwoners die nu al overlast ervaren. Foto: Shutterstock

Zorgen over vrachtvervoer per spoor

Algemeen

Vrachtvervoer is een essentiële functie in de samenleving. Alles wat je in de winkel of online koopt of verbruikt moest vervoerd worden. Per vrachtwagen, per schip, vliegtuig of per trein. Het vervoer van goederen over het spoor stijgt ieder jaar weer. Zo werd er in 2020 ruim 40 miljoen toen goederen vervoerd per trein. Ter vergelijking, in 2010 was dit nog ‘slechts’ 35 miljoen toen. En in 2000 een kleine 28 miljoen ton. De groei lijkt niet te stoppen; als een locomotief zonder remmen. Een gegeven dat toch wel enige zorgen baart in Twente.

OLDENZAAL - Op vrijdag 8 april bracht een delegatie van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat een bezoek aan Oost-Nederland. Zij bezochten locaties waar aanwonenden overlast ervaren van goederentreinen. Dit bezoek begon in Oldenzaal en eindigde in Arnhem. Diverse partijen gaven presentaties en toelichtingen over de zorgen en concrete problemen die zij ervaren. Bijvoorbeeld in Wierden, waar woningen langs het spoor scheuren hebben door de aanhoudende trillingen. Ook zou het dorp de facto gesplitst zijn een groot deel van de tijd - spoorbomen bij overwegen zijn namelijk vaker dicht dan open door de hoeveelheid goederentreinen die hier passeren.

Ook in Oldenzaal is de toename van het goederenvervoer niet onopgemerkt gebleven. Met name voor direct aanwonenden langs de Oldenzaalse spoorlijn is het een punt van zorg. Want: er gaan ook genoeg tankwagons met inhoud over de lijn. Wat als er iets lekt? Giftige stoffen? Of iets explosiefs? Hoewel de kans op een incident uiteraard klein is door de vele voorzorgsmaatregelen, komen ze zeker voor. Op 21 maart reden er enige tijd geen treinen bij Onnen, op de grens tussen Groningen en Drenthe, als gevolg van een lekkende ketelwagen met chemische lading: waterstofperoxide. Redelijk ongevaarlijk ten opzichte van andere stoffen, maar de schrik zat er wel in.

In februari namen de Twentse gemeenten al een gezamenlijk standpunt in over de mogelijke aanleg van de Noordtak; een noordelijke aftakking van de Betuwelijn door Twente en de Achterhoek. Zo is ook de lijn langs Oldenzaal een kandidaat voor opname in deze aftakking. De gemeenten willen dat alle risico’s duidelijk zijn voor er een definitief besluit komt over een nieuwe spoorlijn of gebruik van bestaande lijnen in deze context. De Twentse gemeenten willen vooral ook als serieuze, volwaardige gesprekspartner meepraten in deze afwegingen.