De deelnemende parochies zamelden in totaal ruim 130 volle tassen met verzorgingsproducten in voor de voedselbank.
De deelnemende parochies zamelden in totaal ruim 130 volle tassen met verzorgingsproducten in voor de voedselbank. Foto: Picasa

Het vastentrommeltje van Maroesjka

Algemeen

De oudere generatie kent het nog wel; het vastentrommeltje. Alle snoepjes en koekjes die je in de 40 dagen vastentijd kreeg, gingen in dat trommeltje en je bewaarde ze. Afhankelijk van het gezin waarin je opgroeide, mocht je op iedere zondag in de vastenperiode je trommeltje leeg eten, of je bewaarde alles totdat het Pasen was. Het was een mooie manier om met vasten bezig te zijn.  

OLDENZAAL - Een ander voorbeeld van een vastentrommeltje in deze tijd is de actie van pastor Maroesjka Sleegers. Een bezige bij op vele fronten; als verkondiger van Gods woord, vredestichtster, voorganger bij de mei-vieringen voor ouderen in de basiliek en iedere maandagmiddag steekt ze kaarsjes aan voor iedereen die dit wenst. Je kunt niet om haar heen. In de negen gefuseerde parochies in Twente is ze bijzonder actief.

Ze zette een actie op voor cliënten van de voedselbank. De Heilige Plechelmus in Oldenzaal, de Antoniuskerk, de Plechelmus parochies in Deurningen, Rossum en Saasveld, de Remigiuskerk in Weerselo, het steunpunt Emmaushuisen en de Mariakerk in Berghuizen namen deel. De opzet: een alternatieve vastentrommel om eten in te zamelen voor 130 cliënten. Door jezelf in de vastentijd dingen te ontzeggen kun je bijvoorbeeld van het bespaarde geld een verzorgingsproduct kopen en dit afgeven voor de voedselbank. Het resultaat mag er zijn: meer dan 130 gevulde tassen werden maandagavond afgeleverd bij de voedselbank aan de Nijverheidsstraat in Oldenzaal. Zo kunnen alle cliënten van de Voedselbank met Pasen blij worden gemaakt met een tas vol verzorgingsproducten! Zeven verzorgingsproducten, en natuurlijk nog iets lekkers of leuks voor Pasen! 

Zeep, shampoo, tandpasta, wasmiddel, deodorant, bodylotion, tandenborstels, handcrème, voor de meeste mensen de gewoonste zaak van de wereld om dat thuis op voorraad te hebben. Maar niet wanneer je je eten deels van de voedselbank krijgt. In haar oproep tot ondersteuning van deze actie wees ze ons de weg hoe te denken en te doen. Maandverband voor schoolgaande meisjes is ook altijd welkom schreef ze. Er zijn in Oldenzaal in de hoogste groepen van de basisscholen en alle klassen van de middelbare scholen meisjes die zich tijdens hun menstruatieperiode ziek melden, omdat ze geen of niet voldoende maandverband hebben! 1 op de 10 meisjes heeft niet voldoende geld om maandverband te kopen! Een onvoorstelbaar schrijnende situatie, jongeren die in armoede leven!

Als we hen kunnen helpen door dit soort materialen te doneren, dan zou dat voor hen een enorme opluchting zijn! Samen met de Caritas is gekeken hoe we hier een helpende hand kunnen reiken. Veel mensen gaven massaal gehoor aan de oproep om dit soort producten te doneren. Al met al dus een geslaagde actie. Complimenten voor jou Maroesjka! Jij steekt het vuur aan en houdt het brandend. Een voorbeeld voor iedereen.