De gemeente maait op veel plekken slechts één tot vier keer per jaar. Hiermee krijgen bloemrijke en kruidige soorten meer kans om te groeien.
De gemeente maait op veel plekken slechts één tot vier keer per jaar. Hiermee krijgen bloemrijke en kruidige soorten meer kans om te groeien.

Ecologisch maaien in Oldenzaal

Algemeen

In Oldenzaal staat het gras regelmatig hoger dan de spreekwoordelijke twee kontjes. De gemeente krijgt hier dan ook geregeld vragen over. Want: is het luiheid? Is het een kostenbesparing? geeft het geen onverzorgde indruk? Nee, zo benadrukt de gemeente. Het is een bewuste keuze in het kader van goed ecologisch beheer.

OLDENZAAL - Binnen de bebouwde kom maait de gemeente op veel plekken tegenwoordig één tot vier keer per jaar het gras. Bij plekken die veel gebruikt worden door mensen zoals speelveldjes, hondenuitlaatvelden en trapveldjes maait men wel zo’n 20 tot 30 keer per jaar.

Met deze keuze wil de gemeente onder meer de biodiversiteit versterken. Door minder te maaien en geen chemische middelen te gebruiken krijgen flora en fauna meer kansen. Onder meer de mooie, kleurrijke bloemensoorten; vroegbloeiers zoals speenkruid en fluitenkruid. Wanneer men wel bewust maait, wordt ook het maaisel zelf direct afgevoerd. Hierdoor krijgt kruidige en bloemrijke vegetatie meer kans. Dit is weer positief voor het versterken van de insectenpopulatie; bijvoorbeeld de sluipwerp, gaasvliegen, roofkevers en wantsen. Zij helpen als natuurlijke vijanden weer in de strijd tegen de vervelende eikenprocessierupsen.