Leerlingen van De Wendakker en De Maten kwamen naar de begraafplaats om de gevallenen te eren en te herdenken. Een erewacht staat bij de graven van Engelse en Canadese oorlogshelden.
Leerlingen van De Wendakker en De Maten kwamen naar de begraafplaats om de gevallenen te eren en te herdenken. Een erewacht staat bij de graven van Engelse en Canadese oorlogshelden. Foto: Picasa

Samen stilstaan bij bevrijding Oldenzaal

Algemeen

Oldenzaal herdacht afgelopen vrijdag de bevrijding van 2 april 1945. Het was een bewogen week; een belangrijk moment van herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. In een tijd waar dit niet meer zo vanzelfsprekend is, gezien de lopende oorlog. In Oldenzaal is het herdenken van de bevrijding van de Duitse onderdrukking een vaste traditie.

OLDENZAAL - Barend Broekhuizen, contactpersoon van het Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen Oldenzaal, was dan ook zeer ingenomen met de grote groep mensen die de kou trotseerde om samen te gedenken. De Oldenzaalse schooljeugd, veteranen en veel inwoners waren naar de begraafplaats aan de Hengelosestraat gekomen om samen te herdenken. Er ging net als in voorgaande jaren het nodige aan vooraf.

Op donderdag 31 maart waren de veteranen naar de begraafplaats gekomen om de graven en grafstenen van de slachtoffers, burgers en militairen die in Oldenzaal waren omgekomen, een opknapbeurt te geven. Mij viel op dat ook jonge veteranen zich hadden aangesloten bij de opknap-/schoffelploeg, die samen de handen uit de mouwen staken ondanks die regenachtige donderdag.

Het was koud en kil vrijdagochtend 1 april, het had gesneeuwd, maar ze waren er zoals ieder jaar. Kou en sneeuw trotserend, kwamen docenten en leerlingen van de basisscholen De Wendakker en De Maten naar de herdenking. De docenten van de groepen acht van de basisscholen hebben vooruitlopend op de herdenking gesprekken gevoerd in hun klassen over thema’s zoals oorlog, vrede en vrijheid. Dat bleek mij later, toen de gedichten werden voorgedragen. Na het hijsen van de bevrijdingsvlag sprak burgemeester Patrick Welman de aanwezigen toe en maakte nogmaals duidelijk dat vrijheid een groot goed is, en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Aansluitend aan de toespraak volgde een rondgang langs de graven van gevallenen die actief betrokken zijn geweest bij de bevrijding van Oldenzaal. Ook de graven van de Oldenzaalse slachtoffers van de explosie op de Groote Markt tijdens het bevrijdingsfeest werden bezocht.

Bij de graven van de Engelse en Canadese oorlogshelden werd door een delegatie van de Stichting Veteranen Oldenzaal een erewacht gehouden en door de schooljeugd werden bloemen achter gelaten. Enkele leerlingen van de basisscholen van De Wendakker en De Maten droegen na een moment van stilte een aantal pakkende gedichten voor. De ceremonie werd afgesloten met het samen zingen van het Wilhelmus. Dat zijn momenten dat je sneeuw en kou doet vergeten en dat je je samen sterk verbonden voelt met vrede en in Vrijheid.

De jaarlijkse Veteranendag Oldenzaal had dit jaar een sober karakter. Vanwege de huidige situatie in Oekraïne werd de viering sober en ingetogen gehouden. Veteranendag Oldenzaal is een jaarlijks evenement niet alleen voor onze Oldenzaalse veteranen, maar Veteranendag is er voor alle Nederlandse veteranen die bij het Nederlands Veteraneninstituut staan geregistreerd. Het was een besloten bijeenkomst in het Palthehuis die werd geopend door de voorzitter van de Oldenzaalse veteranen Willy Brons. Aansluitend werd het woord gevoerd door burgemeester Patrick Welman. De kranslegging in de Oldenzaalse herdenkingstuin en het moment van stilte in acht nemen, deed de gedachten uitgaan naar de onrechtvaardige strijd in Oekraïne, was voorvelen een emotioneel moment bij het herdenken. Veteranendag Oldenzaal was juist door de oorlog in Oekraïne nu een belangrijk thema.

Kranslegging in de Oldenzaalse Herdenkingstuin, als onderdeel van Veteranendag. Een emotioneel moment.