Naast de AED zelf is ook het kunnen reanimeren belangrijk om levens te redden.
Naast de AED zelf is ook het kunnen reanimeren belangrijk om levens te redden.

AED-dekking in Oldenzaal al erg goed

Algemeen

Volgens de Hartstichting zijn er jaarlijks zo’n 8.000 reanimaties buiten het ziekenhuis. Wanneer mensen snel gereanimeerd worden door hulpdiensten of omstanders is de overlevingskans zo’n 23 procent. Wanneer zo’n situatie zich voordoet telt iedere seconde. Snel reanimeren is belangrijk om de blijvende schade zo klein mogelijk te houden. De inzet van de Automatische Externe Defibrillator is hierbij van levensbelang. De gemeente Oldenzaal wil dit lokaal nog verder verbeteren.

OLDENZAAL - In 2020 nam de gemeenteraad een motie aan om te kijken hoe het gesteld was met de dekkingsgraad van het lokale AED-netwerk. Door de jaren heen werden op steeds meer plekken in Oldenzaal deze levensreddende apparaten opgehangen. Je treft ze overal: bij sportclubs, in buurthuizen, het gemeentehuis, bij bedrijven... maar hoeveel er precies zijn was eigenlijk niet echt duidelijk. Er is immers geen één centrale database waar eigenaren hun apparaat registreren. Dit is ook niet verplicht.

Na onderzoek concludeert het College van Burgemeester en Wethouders dat de dekkingsgraad in Oldenzaal 100 procent is. Oftewel, waar je ook bent - er is altijd een AED te vinden om binnen zes minuten hulp te kunnen bieden. Het gaat dan om de inzet van een gecertificeerde hulpverlener die ingeschakeld kan worden na alarmering bij Ambulance Oost. Hoewel dit al heel mooi klinkt kan het nog beter. Het college wil daarom samen met stichting Hart voor Oldenzaal (geen relatie met deze krant) kijken hoe de dekkingsgraad nog beter zou kunnen. De stichting gaat hiervoor een actieplan opzetten.

Er zijn in ieder geval twee specifieke aandachtspunten die meegenomen zullen worden in het actieplan. Zo moeten er meer AED’s komen op openbare plekken in de binnenstad, evenals in wijken waar mogelijk de vraag hoger is - lees: waar meer ouderen wonen die statisch een hogere kans lopen op een hartstilstand. De gemiddelde leeftijd waarop mensen deze krijgen is 67 jaar.

Hoewel registratie van AED’s op zich niet verplicht is, is het wel wenselijk. Zo kunnen deze ook ingezet worden ten behoeve van hulpverlening in de openbare ruimte. Hier hebben wij allemaal baat bij, zo is de boodschap. Het registreren van een AED of aanmelden als lekenhulpverlener kan via de website www.hartslagnu.nl Hoe meer mensen kunnen en willen reanimeren, hoe groter de overlevingskans.