Met Jonkheer Richard en Secondant Johnny gaat het Oldenzaalse carnaval als een trein dit jaar!
Met Jonkheer Richard en Secondant Johnny gaat het Oldenzaalse carnaval als een trein dit jaar! Foto: Kitty de Bot

Carnaval loopt als een trein met Jonkheer Richard en Sec. Johnny

Algemeen

Ook de leden van de Oldenzaalse Carnavals Vereniging De Vennemuskes hebben er weer lang naar uitgekeken: een écht carnavalsjaar. Dit jaar is het dan eindelijk weer zover; de vaste tradities kunnen doorgang vinden.

OLDENZAAL - Geen carnavalsjaar is uiteraard compleet zonder een paar hoogheden. Dit jaar zwaaien Jonkheer Richard Venema (57 jaar oud) en Secondant Johnny Hesselink (eveneens 57 jaar oud) de scepter tijdens het carnaval.

Jonkheer Richard is de twintigste Jonkheer van de vereniging. Hij is sinds 2001 lid. Eerst als TC-lid, later als lid van de Raad van Elf. In het dagelijks leven is hij hoofdconducteur bij de NS. Richard is getrouwd met Edith en samen hebben zij 5 kinderen en 3 kleinkinderen. Hij koos Johnny Hesselink als Secondant voor het komende carnavalsseizoen. Secondant Johnny is sinds 2004 lid van O.C.V. de Vennemuskes en is tegenwoordig nog lid van het Dagelijks Bestuur lid van de Galacommissie. Johnny woont in Rossum en heeft 4 kinderen en 1 kleinzoon. In het dagelijkse leven werkt hij als CNC-frezer bij Staalbouw Boom B.V. in Wierden. Hun lijfspreuk is: 

Aait vedan, zolang as’t kan.

De onderscheiding van het paar omvat weer de nodige elementen uit hun persoonlijke leven. Zo is de trein symbolisch voor Jonkheer Richard’s werk bij de NS, evenals het (zak)horloge. Een essentieel onderdeel voor een hoofdconducteur. De gitaarrails staan symbool voor zijn liefde voor rockmuziek, met bliksemschicht als verwijzing naar zijn favoriete band, AC/DC. De bok/geit staat symbool voor de hobby van Secondant Johnny, die er verschillende rond heeft lopen bij zijn huis. De oranje kroon verwijst naar het Oranje Comité van Rossum waar hij zich verdienstelijk maakt.

In het weekend zijn er de nodige activiteiten. Vrijdag bezoeken de hoogheden ‘s ochtends de diverse basisscholen: De Esch, OBS De Linde, De Bongerd, Wendakker en de Maten. ‘s Avonds wordt de nieuwe prinsenwagen en de praalwagen aangeboden aan het hoogheidskoppel. De schoolprinsen- en prinsessen lunchen zaterdag gezamenlijk in de stad waarna zij om 13.15 uur met de begeleiders van de O.C.V. de Vennemuskes meegaan de stadsprins inhalen. Zondag neemt men uiteraard weer deel aan de optocht.