Wildkamperen is maar op zeer beperkte locaties toegestaan. Dit zorgt in kwetsbare natuur voor veel overlast voor dieren en andere bezoekers.
Wildkamperen is maar op zeer beperkte locaties toegestaan. Dit zorgt in kwetsbare natuur voor veel overlast voor dieren en andere bezoekers. Foto: Shutterstock

Handhaving BOA’s steeds belangrijker in de natuur

Algemeen

De afgelopen jaren hebben meer en meer mensen de natuur ontdekt voor allerlei vormen van recreatie en ontspanning. Maar met de toegenomen interesse voor deze mooie gebieden is ook de overlast toegenomen. Zo storen recreanten zich vaak aan gedrag van andere bezoekers, maar ook omwonenden en bewoners van de gebieden signaleren toegenomen overlast.

TWENTE - De Provincie Overijssel en partners zoals Natuurmonumenten, de waterschappen, landgoedbeheerders en Staatsbosbeheer zetten daarom ook steeds meer BOA’s in om een oogje in het zeil te houden.

De Provincie Overijssel noemt een hele waslijst aan problematisch gedrag wat zij vaker zien. Zo laten nog veel mensen honden loslopen in kwetsbare gebieden waar veel broedende vogels en jonge dieren zijn. Deze hebben veel last van loslopende honden. Ander asociaal gedrag zoals vernieling van flora en fauna, stroperij en illegaal vissen, illegaal kamperen en geluidsoverlast veroorzaken worden ook strenger aangepakt. Bezoekers moeten zich zo bewust zijn van het feit dat hun gedrag een negatieve impact heeft op de natuur, evenals de belevenis die anderen hiervan hebben.