Het winnende team. Hun game won op de sterke grafische aspecten en hun eigen eindpresentatie.
Het winnende team. Hun game won op de sterke grafische aspecten en hun eigen eindpresentatie.

Leerlingen Canisius maken games over Boerenopstand in Tubbergen

Algemeen

Hoe interesseren we jongeren meer voor hun lokale geschiedenis? Door ze zelf actief games te laten ontwikkelen. Dit concept was een mooie insteek voor scholengemeenschap St Canisius om de jeugd te prikkelen met het thema van de Tubbergse boerenopstand.

TUBBERGEN - Het afgelopen jaar werden diverse activiteiten gehouden rondom het jubileum van de boerenopstand op 21 december 1971. Zo was er een theatercyclus, maar voor veel jongeren was het toch een thema wat verder van hun belevingswereld af lag. Maar ook nu zijn boerenprotesten niet geheel ongekend, zo benadrukt ook wethouder Erik Volmerink van Tubbergen. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatopgave, natuurbehoud en andere aspecten die een impact hebben op het boerenbestaan.

“Tot voor kort was er bijna niks te vinden over misschien wel de felste opstand uit de geschiedenis. De gemeente vond het van belang om daar verandering in te brengen. De boeren van toen kunnen het nu nog zelf navertellen. Helaas is een groot deel van de activiteiten anders verlopen door corona. Dat maakt het zo mooi dat dit schoolproject toch gerealiseerd is”, aldus de wethouder.

Het idee ontstond om de eindexamenleerlingen van het VWO op de Canisius-vestiging in Almelo games te laten maken rondom deze historische gebeurtenis. Dit als eindopdracht voor het vak informatica. Drie teams hebben elk een eigen game ontwikkeld over de boerenopstand. De leerlingen kregen een passende begelding van twee studenten van de Universiteit Twente. “Voor leerlingen is het altijd beter om aan de slag te gaan met een opdracht van een echte opdrachtgever, zoals de gemeente Tubbergen,” vertelt Informatica-docent Marc Vreeswijk. “Bovendien hebben de UT-studenten Julian en Mart onze leerlingen goed op weg geholpen. Maar deze opdracht was vooral mooi, omdat de boerenopstand heel dichtbij onze leerlingen komt. Veel van onze leerlingen komen namelijk uit Tubbergen. De boerenopstand is dus een deel van hun eigen geschiedenis.”

De drie teams hebben 26 maart hun eindresultaat gepresenteerd. Marc Vreeswijk heeft de producties beoordeeld op het eindresultaat, maar vooral ook op het proces. Op basis van deze beoordelingen samen is team 1 met Zasha, Bente, Eran, Marijn, Marieke, Jan en Gitte als winnaar uit de bus gekomen. De geweldige grafische onderdelen die in het spel zijn verwerkt, zorgde ervoor dat je als speler het gevoel krijgt dat je deel uitmaakt van de opstand zelf.