De waterinjecties in de Twentse bodem leveren veel weerstand op bij omwonenden. Zij vrezen op lange termijn grote problemen.
De waterinjecties in de Twentse bodem leveren veel weerstand op bij omwonenden. Zij vrezen op lange termijn grote problemen.

Grote teleurstelling na afgelasting debat in Kamer

Algemeen

Donderdag zou de Tweede Kamer een interpellatiedebat houden over de voortzetting van afvalwaterinjecties in Noordoost-Twente. Ook de actiegroep Stichting Stop Afvalwater Twente zou hierbij aanwezig zijn. Helaas werd het debat donderdagochtend afgelast.

TWENTE - De stichting kreeg te horen dat het aangekondigde debat geschrapt werd in verband met ziekte van staatssecretaris Hans Vijlbrief. “We vinden het zeer spijtig, mede met het oog op meer duidelijkheid.”, aldus voorzitter Freddy Mensink van de actiegroep.

De afvalwaterinjecties door de NAM zijn bijzonder omstreden. Zo vrezen actiegroepen en omwonenden ‘Groningse taferelen’, waarbij de risico’s op lange termijn onderschat worden. Het injecteren van afvalwater zou bijvoorbeeld grondwater aan kunnen tasten of zorgen voor verzakkingen. Althans, dit is de grote vrees die leeft bij de tegenstanders. Er zijn onder meer twee petities opgezet met ruim 40.000 ondertekenaars, met als doel om het kabinet op te roepen hiermee te stoppen. Ook de lokale en regionale politiek scharen zich hier achter. Stichting Stop Afvalwater Twente zou onder meer met Pieter Omtzigt en Herman Finkers donderdag een toelichting geven in Den Haag.