Jos en Ans Broekman vierden afgelopen zaterdag hun 65-jarig huwelijk. Het bevalt ze goed in Oldenzaal.
Jos en Ans Broekman vierden afgelopen zaterdag hun 65-jarig huwelijk. Het bevalt ze goed in Oldenzaal. Foto: Picasa

Jos en Ans Broekman 65 jaar getrouwd

Algemeen

Afgelopen vrijdag was een stralende en zonnige dag. De dag werd nog stralender toen ik te gast was bij het briljanten echtpaar Jos Broekman en Ans Simonis. Een dag te vroeg, want een dag zijn ze pas officieel 65 jaar getrouwd. 

OLDENZAAL - De ontvangst is allerhartelijkst en hun liefde en wederzijds respect voor elkaar is duidelijk voelbaar. Het verhuizen in de coronaperiode naar Oldenzaal is goed verlopen. Ze wonen in hartje stad, naar grote tevredenheid: “We voelen ons hier op de plek waar we met onze buren (noabers) prettig samen wonen. Dit is een plek in een stad waar mensen naar elkaar omkijken en met elkaar zijn begaan.”

Anders, heel anders dan in Utrecht waar beide zijn geboren. “Bijzonder is dat een goedemorgen je wordt toegeroepen door de pastoor van je kerk (Bernard Reerink)”, aldus Jos en Ans. Hier in het voormalig ABN bankkantoor, dat is getransformeerd tot een prachtig wooncomplex, is het voor beide goed vertoeven. De verhuizing naar Oldenzaal wordt door beide als zeer prettig ervaren. Werden ze door corona beperkt in hun ontdekkingstocht door en rond Oldenzaal, inmiddels lont de buitenwereld weer. Tijd om naar buiten te gaan, de stad en omgeving te ontdekken en kennis te maken met de inwoners. Jos (89) en Ans (87) zijn beide mensen die van mensen houden. Dat blijkt uit de vele activiteiten die beide pleegden in hun vorige woonplaats Utrecht. Ans zette zich in als oppas en overblijfmoeder. Met de jaren werd dat zorg en aandacht geven aan oudere en alleenstaande mensen. Bejaarden bezoeken en bustochten organiseren voor ouderen was en is haar ding. 

Jos was in zijn drukke arbeidzame periode 50 jaar de eigenaar van een zaak in woninginrichting, die hij van zijn vader had overgenomen. Zeer actief op sociaal en maatschappelijk gebied. In zijn schaarse vrije tijd liet hij er zich niet van weerhouden om zich actief in te zetten voor mens en maatschappij. Jos was jarenlang actief in de Middenstandsvereniging en op een heel bijzondere manier 40 jaar betrokken bij de St Vincentius vereniging te Utrecht. Telefonische hulpdienst, zorg voor dak- en thuislozen, het Utrechts Labre huis en de Labre werkplaatsen. In Oldenzaal zijn ze nog niet echt actief in de weer maar dat komt wel. De Oldenzaalse ouderenbonden KBO-PCOB kunnen dit soort leden goed inzetten als vrijwilliger. Dus Ans en Jos wees welkom!

Het echtpaar kijkt met plezier en met volle tevredenheid terug op de vervlogen jaren in Utrecht. Een nieuwe uitdaging ligt voor, het is het begin van een nieuwe ontdekkingstocht. Ze ontdekken de prachtige Twentse omgeving, de stad Oldenzaal en zijn historie. Ze genieten van de contacten met de mensen. Een start is reeds gemaakt door Jos, hij heeft al deel genomen aan de Torenbeklimming zo werd mij verteld door onze Torengids Gerard Rake. De redactie Hart van Oldenzaal heet u van harte welkom in hartje stad en feliciteert u met uw huwelijksfeest. Ik heb tijdens de ontmoeting duidelijk gemerkt dat beide open staan voor een lang en gelukkig leven in de Boeskoolstad met als credo: Zorg dragen voor hechte relaties en sociale integratie.