Er was een aandachtig gehoor bij de lezing van Frans Coolen. Tekst en foto: Martin Meijerink
Er was een aandachtig gehoor bij de lezing van Frans Coolen. Tekst en foto: Martin Meijerink Foto: Picasa

Autisme Dag Oldenzaal: leerzaam en zeer inspirerend voor iedereen

Algemeen

Het artikel in de krant afgelopen week over Anders Brinksma heeft veel reacties opgeleverd. Eén van de mooie en leerzame reacties kwam op vrijdagavond. Ik werd uitgenodigd voor de Autisme Dag Oldenzaal die zaterdagochtend gehouden werd in het Twents Carmel College.

OLDENZAAL - De Nederlandse Vereniging voor Autisme, afdeling Oldenzaal, had een lezing georganiseerd voor mensen die inzicht wilden krijgen in autisme. Dat wilde ik zelf graag ook. 

Een aantal jaren ga ik om met Eric (60); mijn Hengelose koffievriend. Ik tref hem wekelijks bij restaurant Nationaal in Hengelo. Ook heb ik een goed contact met mijn Bondspakker-vriend Anders. Beide hebben autisme en daar is wel en niet wat mis mee. Mis was er in ieder geval bij mij: ik had een gebrek aan kennis en inzichten over autisme. Maar aan betrokkenheid wederzijds was er geen gebrek. Dat voelt goed voor de autistische vrienden, maar ook voor mijzelf.

Er was een redelijke opkomst van belangstellendenen. Aan duidelijke uitleg ontbrak het niet. Ervaringsdeskundige Frans Coolen gaf op zeer begrijpelijke wijze uitleg over wat autisme precies is. En voor mij heel belangrijk: hoe ik het beste met de autistische vrienden om kan gaan. Zo werd ik op latere leeftijd nog weer ervaringen rijker. Autisme zie je niet maar ervaar je, wanneer de gedragskenmerken duiden op ander gedrag. Wanneer iemand in je omgeving de diagnose autisme heeft gekregen, dan is het een zorgzame en moeilijke weg die de autist maar ook zijn omgeving moet ondergaan. In het gezin, in een relatie, op het werk: omgaan met een autist heeft impact op de autist, maar ook op de vaak niet begripvolle omgeving. Frans Coolen heeft voor mij en voor veel van de aanwezigen duidelijk gemaakt hoe de diagnose kan worden gesteld en nog meer hoe je als mens zelf met deze situatie het beste kunt omgaan. Duidelijk is mij geworden dat autisme een aangeboren stoornis is in de hersenen. Duidelijk is mij ook geworden dat iemand met autisme op een andere manier denkt en handelt. Wel heb ik zelf ervaren dat een autist spontaan, eerlijk en oprecht met de vriendschappelijke relatie omgaat, in tegenstelling tot de narcist. Aan mijzelf de opdracht gesteld, in de omgang met een autist goed oplettend en inschattend de situaties, die sterk kunnen veranderen, mee om te gaan. Ik heb er over gelezen en over gesproken, maar ervaren is de andere manier. Mijn manier van doen. Kijk ook op de website:: www.autismefonds.nl