Conservator Eric Mulder vertelt over domesticatie: hoe we van de wolf naar de hond kwamen. De mens speelde hierin een grote rol.
Conservator Eric Mulder vertelt over domesticatie: hoe we van de wolf naar de hond kwamen. De mens speelde hierin een grote rol.

Lezingen over wolf bij Natura Docet

Algemeen

Museum Natura Docet Wonderryck Twente heeft momenteel nog de tentoonstelling over de wolf lopen. Als onderdeel van deze tentoonstelling ‘Te wild voor jou?’ worden de komende tijd ook meerdere lezingen gehouden.

DENEKAMP - Zeven experts komen de komende weken bij Natura Docet op bezoek om de bezoekers mee te nemen in de wereld van de wilde natuur en de wolf in het bijzonder. Alle lezingen beginnen om 19.30 uur. Het is mogelijk om voorafgaand aan de lezingen het museum en de tentoonstelling te bezoeken. Het museum opent daarom speciaal om 18.00 uur haar deuren.

De eerste lezing werd deze woensdag al gehouden, met Erwin van Maanen die vertelde over de terugkeer van de wolf. Komende dinsdag 29 maart komt Raoul Kluivers naar Natura Docet. Hij weet alles over wolven in de Canadese Rocky Mountains. Raoul is geboren en getogen op het Achterhoekse platteland en heeft al vanaf heel jong een voorliefde voor de natuur en alles wat daarmee te maken heeft. Als kind wilde hij woudloper worden in Canada. Dat is hij als het ware ook geworden volgens Luuk. Sinds zijn eerste bezoek aan dat land in 2000 is hij elk jaar minimaal één keer terug geweest.

Mark Zekhuis weet alles over de aanwezigheid van de wolf in Overijssel. Hij vertelt er over tijdens zijn lezing op woensdag 6 april. Mark is natuurliefhebber en betrokken bij wolvenbeleid met als doel een conflictarme samenleving van mens en wolf. In de krant lezen we vooral over schade bij schapenhouders, maar verder weten velen nog weinig van dit dier. In deze lezing wordt onder meer aandacht gegeven aan de herkenning, de opkomst, zijn ecologie en zijn relatie met de mens en het schaap in het bijzonder.

De wolf door de eeuwen heen. Zo heet de lezing die André Donker geeft op woensdag 13 april. Voor onze generatie is het nieuw dat de wolf weer hier is, maar voor de mensheid in het algemeen zeker niet. Wolven waren ooit bondgenoten tijdens de jacht. Het domesticeren van wilde dieren tot gehouden vee bracht daarin een enorme verandering. Maar is er wel plek voor de wolf? Aan de hand van prachtig beeldmateriaal neemt André je mee in het leven van wolven en onze relatie met deze dieren door de eeuwen heen.

Martin Drenthen vertelt op woensdag 20 april van alles over de wilde natuur vs. het Antropoceen. Het Antropoceen is een benaming van een tijdperk dat door menselijk handelen het klimaat en de atmosfeer snelle veranderingen ondergaan. Om conflictarm te kunnen samenleven met wilde dieren zoals de wolf moeten we ons er niet alleen van bewust worden dat we het landschap delen met de wolf, maar ook beseffen hoe wij voortdurend, vaak zonder het te beseffen, communiceren met andere soorten waarmee we het landschap delen.

Eric Mulder is conservator van museum Natura Docet. Zijn inbreng in de lezingenreeks is dat hij opdinsdag 29 april de bezoekers meeneemt in de domesticatie van wolf tot hond. Domesticatie is het proces waarbij de mens de eigenschappen van dieren (en planten) zodanig verandert dat ze nuttiger worden voor de mens en gemakkelijker in onze buurt kunnen leven. Dat gebeurt door dieren met gewenste eigenschappen te selecteren en vervolgens met elkaar te kruisen.

Sprookjes en mythes over de wolf. Over deze combinatie valt heel veel te vertellen. Dik van der Meulen doet dat op vrijdag 6 mei. Bijna iedereen is opgegroeid met Roodkapje, de Wolf en de Zeven Geitjes. Weinig dieren hebben traditioneel een zo slechte reputatie als de wolf. Kijk voor meer informatie op de website www.naturadocet.nl 

Mulder geeft geregeld uitleg over alles wat er in het museum te zien is.