Een brede groep Ootmarsumse inwoners en vertegenwoordigers dacht mee over de plannen voor een betere balans in het stadshart.
Een brede groep Ootmarsumse inwoners en vertegenwoordigers dacht mee over de plannen voor een betere balans in het stadshart.

Plannen Ootmarsum: inwoners eerst!

Algemeen

Donderdag presenteerde de gemeente het plan om een betere balans te krijgen in het centrum van Ootmarsum. De ambitie is om zowel recreatie en toerisme als de ‘normale’ bewoners een fijne plek te bieden. Hoewel toeristische groei economisch aantrekkelijk is, heeft toegenomen drukte ook een negatieve impact op de leefbaarheid. 

OOTMARSUM - Het gepresenteerde plan kwam tot stand met inspraak van diverse partijen. De gemeente liet inwoners en ondernemers meepraten, onder meer via een klankbordgroep, vertegenwoordigers van OFO, de VVV, het Stadsberaad en de locatieraad van de kerk. Dat de gemeente specifiek inzet op het ‘vinden van balans’ is een direct uitvloeisel uit de afgelopen jaar gehouden enquête onder inwoners van de stad. 

Hieruit blijkt ook dat men de stroom van bezoekers in betere banen moeten leiden om zodoende parkeeroverlast door “parkeertoerisme” en zoekverkeer te voorkomen. Daarnaast is er een tekort aan mogelijkheden om fietsen te parkeren. Het afgelopen jaar is er volgens de gemeente hard gewerkt aan een conceptplan voor het centrum van Ootmarsum. Daarbij zijn de nodige uitgangspunten gebruikt. Zo moeten de echte bewoners van het centrum de hoogste prioriteit krijgen met betrekking tot parkeren. Toeristen dienen zoveel mogelijk buiten het centrum te parkeren. Daarnaast wil men het centrum graag zo autoluw mogelijk maken, waarvoor dan wel weer extra fietsenstallingen nodig zijn. Het uitbreiden van terrassen was ook een wens die meegenomen is in de plannen.

In de binnenstad zijn 11 blauwe zone parkeerplaatsen voor kort parkeren, waar maximaal één uur geparkeerd mag worden. “Minder parkeerplaatsen voor bezoekers leidt tot minder zoekverkeer en daarmee tot een autoluw(er) centrum”, aldus de plannen. Hoewel dit op het oog juist de verkeerde conclusie lijkt, denkt de gemeente dat het actief ontmoedigen toch een positief effect zal hebben. Daarnaast verdwijnt niet álle parkeergelegenheid voor niet-Ootmarsumers. Parkeren blijft mogelijk bij de kerk, ondernemers en de markt. Het gebied op de Oostwal, Westwal en daarbinnen wordt een zone voor vergunninghouders, dus alleen voor bewoners van de binnenstad (inclusief de wallen). Zij hebben hierdoor een grotere kans op een parkeerplaats dichtbij hun woning. Op de wallen komen 20 tot 30 ‘blauwe zone’ parkeerplaatsen, waardoor het toch mogelijk is voor klanten van ondernemers om in de binnenstad bijvoorbeeld even boodschappen te halen.

Er worden in totaal circa 250 fietsenstallingen geplaatst op en aan het Kerkplein en bij de invalswegen. “Wij hebben als OFO samen met de VVV, het Stadsberaad en de kerk voorgesteld om een fietskelder te maken onder het kerkplein. We zijn dan ook erg blij dat de gemeente dit wil onderzoeken”, laat voorzitter van de OFO, Jan Weierink, weten. In de winter wordt er een deel van de fietsenstallingen verwijderd, waardoor er meer blauwe zoneparkeerplaatsen ontstaan. Het is dan immers een stuk rustiger qua toerisme waardoor er iets meer parkeerruimte gebruikt kan worden.