Een impressie van de toekomstige invulling van het Losserse Martinusplein en omgeving.
Een impressie van de toekomstige invulling van het Losserse Martinusplein en omgeving.

Nieuwe visie Lossers centrum Brink, Martinusplein en Aloysius

Algemeen

Het Losserse college van B&W heeft het ontwerp voor de visie Ruimtelijke Aandachtsgebieden Centrum Losser gepresenteerd. Het is een brede visie; deze omvat herinrichting van de Brink, het Martinusplein en de Aloysiuslocatie. De gemeente geeft met de plannen deze gebieden een herkenbaar eigen karakter.

LOSSER - Het ontwerp van de visie ligt vanaf 31 maart tot en met 12 mei zes weken ter inzage. Op donderdag 14 april is er een inloopbijeenkomst in ‘t Lossers hoes waarin de plannen voor de deelgebieden kunnen worden bekeken en vragen kunnen worden gesteld.

Wethouder Harry Nijhuis: “Met de presentatie van deze voor Losser majeure stedelijke visie hebben we een belangrijke ambitie vervuld. Als gemeentebestuur wilden we nog deze raadsperiode met een nieuwe visie voor de ruimtelijke ontwikkeling van het centrum van Losser komen. Dat is gelukt en daar ben ik erg blij mee. Het is wat mij betreft is het een goede, heldere en ambitieuze visie geworden op basis waarvan verdere plannen kunnen worden ontwikkeld. In alle drie deelgebieden van het centrum van Losser willen we, samen met de diverse (vastgoed)eigenaren en betrokkenen, vooral meer kwaliteit toevoegen. Zodat er krachtige deelgebieden ontstaan, met elk een eigen profilering en sociale meerwaarde.”

In de nieuwe visie ontwikkelt de Brink zich verder tot een aantrekkelijk, compact, compleet en comfortabel centrum. Het accent ligt daar op de commerciële functie. Als belangrijke commerciële trekker van het winkelcentrum worden de actuele uitbreidingsplannen van de supermarkt Jumbo gefaciliteerd om zo een impuls te geven aan de dynamiek en toekomstbestendigheid van het commerciële centrum van Losser. Op de locatie van het ‘oude postkantoor’ wordt, in de nieuwe visie, hoogwaardige woningbouw gerealiseerd, met een commercieel programma in de plint en twee lagen met appartementen daarboven. Deze appartementen richten zich met name op de wat oudere inwoners. De herinvulling van de Aloysiusschool en omgeving richt zich nadrukkelijk op de koppeling van de cultuurhistorische waarde van het oude schoolgebouw aan een nieuw gebruik, met een sociaal-culturele meerwaarde voor het centrum. Daarnaast komt er ruimte voor ‘dorps’ wonen. Op het Martinusplein wordt een aantrekkelijk historisch gebied gecreëerd om te wonen en te verblijven. In de nieuwe visie verdwijnt de winkelfunctie van het Martinusplein.