Afbeelding

Markestenen weer op hun goede plek in Beuningen

Algemeen

Deze vrijdag worden enkele Markestenenen geplaatst in de gemeente Losser. Deze komen dan op hun oorspronkelijke plek of een nieuwe locatie. Wethouder Harry Nijhuis geeft vrijdag het startschot voor deze terugplaatsing.

LOSSER - Hij doet dit in Beuningen, samen met de historische vereniging De Dree Marken. Deze heeft een speciale werkgroep die zich al jaren inzet voor bescherming van deze bijzondere stenen en de achterliggende geschiedenis die zij vertegenwoordigen. De Markestenen markeren namelijk de grenzen tussen marken onderling, maar ook tussen Nederland en Duitsland. 

De bijzondere stenen die teruggeplaatst worden hebben dan vaak ook een heel verhaal dat zij vertegenwoordigen. Op plekken waar de oorspronkelijke stenen verdwenen zijn, plaatst men nieuwe stenen terug. In 2018 begon men met dit project om de grenzen van de marke De Lutte en marke Beuningen weer zichtbaar te maken. Daarnaast zet de werkgroep zich in voor het ontwerpen van bewegwijzerde fiets- en wandelroutes langs deze markestenen. Zo was men in 2020 ook betrokken bij de informatie op de panelen voor fietsknooppunten in Oldenzaal. Wie meer wil weten over het werk van deze werkgroep kan kijken op de website: www.dedreemarken.nl/grensstenen