Beeld uit de lopende campagne van de brandweer: Sophie combineert het werk als arts en brandweervrijwilliger.
Beeld uit de lopende campagne van de brandweer: Sophie combineert het werk als arts en brandweervrijwilliger.

Brandweer Twente op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor kazernes

Algemeen

De Brandweer Twente is weer bezig met een nieuwe wervingscampagne. Belangstellenden hebben tot 7 maart de gelegenheid om te solliciteren als vrijwilliger. Voor de brandweer is het een uitdaging om voldoende, gemotiveerde vrijwilligers te vinden voor dit uitdagende werk. Toch is dit van groot belang, zeker voor de kleinere gemeenschappen.

TWENTE - De Brandweer Twente is op zoek naar vrijwilligers voor alle kazernes in Noordoost-Twente: mensen kunnen instromen in De Lutte, Oldenzaal, Ootmarsum, Tubbergen en Weerselo. De Brandweer Twente heeft nu zo’n 700 vrijwilligers, maar er zijn altijd nieuwe mensen nodig. De brandweer biedt tegenwoordig twee vormen van vrijwilligheid aan. Zo is er de vrije instroom, waarbij mensen opgeroepen worden om naar de kazerne te komen voor een inzet. Hiervoor moeten zij dan wel in de nabije omgeving wonen en werken. Een tweede, relatief nieuwe optie is de flexwerkende vrijwilliger. De brandweer biedt hen dan een werkplek aan in de kazerne, waar zij minstens twee dagen per week inzetbaar moeten zijn. Zo kan men snel uitrukken bij een calamiteit. Een ideale, moderne insteek voor bijvoorbeeld ZZP’ers of mensen die thuis kunnen werken en zo niet direct aan een specifieke locatie gebonden zijn.

De Brandweer Twente stelt uiteraard wel strikte eisen aan dit vrijwilligerswerk. Dit vormt ook gelijk een uitdaging: de vrijwilliger moet hetzelfde weten en kunnen als een betaalde brandweerman waardoor lang niet iedereen kwalificeert of dit vrijwillig zou doen. Zo moet men minimaal 18 jaar oud zijn, een goede gezondheid en conditie hebben, gemotiveerd en leergierig voor een opleiding, durven initiatief te tonen en in stressvolle situaties het hoofd koel kunnen houden. Voordat men als brandweervrijwilliger aan de slag kan moet de opleiding Manschap gevolgd worden. Dit is een avondopleiding van twee jaar, waarbij men op de dinsdag of woensdagavond les krijgt. Afhankelijk van het aantal geschikte kandidaten komt hier ook een donderdag bij. Vrijwilligers ontvangen een vergoeding voor opleiding, oefeningen en per inzet, naast een vaste jaarvergoeding. Kijk ook op: www.werkenbijbrandweertwente.nl