Een schoon en toegankelijk toilet is zeker in de avonduren niet altijd vanzelfsprekend. Hier moet verandering in komen.
Een schoon en toegankelijk toilet is zeker in de avonduren niet altijd vanzelfsprekend. Hier moet verandering in komen.

Ook ‘s avonds moeten Nette Toilette goed beschikbaar zijn

Algemeen

Wanneer de hoge nood aan de man is, is de redding niet altijd nabij. Maar hier moet verandering in komen. Zeker in de avonduren is het namelijk voor mindervaliden erg lastig om een toegankelijk toilet te vinden in de binnenstad van Oldenzaal. De gemeente roept daarom ondernemers op om een goed toegankelijk toilet ter beschikking te stellen voor deze doelgroep.

OLDENZAAL - In juli 2018 werd Nette Toilette opgezet in Oldenzaal; een actie die gericht is op het beschikbaar stellen van toiletten voor mensen die hier behoefte aan hebben. Oldenzaal was hiermee één van de eerste Nederlandse gemeenten die aanhaakte bij dit initiatief. Helaas zijn openbaar toegankelijke toiletten, dus ook voor niet-klanten, dun gezaaid in ons land. Dit is extra lastig voor mensen die om medische redenen vaker van een toilet gebruik moeten maken. Zo kampen 3,7 miljoen Nederlanders met maag-, lever- of darmklachten. 

De gemeente en Oldenzaal Promotie kijken nu naar diverse mogelijkheden en locaties om ook in de avonduren een toegankelijk toilet ter beschikking te stellen. Dit ook naar aanleiding van een door de gemeenteraad aangenomen motie. Zo onderzoeken zij mogelijkheden zoals bij de nieuwe locatie van Kaliber en Impuls, het Michgoriushuis, de Bombazijn of andere plekken. Ook roepen zij vastgoedeigenaren en ondernemers op om dit op te pakken uit oogpunt van gastvrijheid. Oldenzaal scoort met Nette Toilette al goed qua gastvrijheid. Op de ranglijst van HogeNood voor ‘Toiletvriendelijkste Gemeente’ scoort Oldenzaal een tweede plaats in Overijssel en een dertiende plaats in de landelijke ranglijst. Voor de volledigheid: de beste gemeente was in 2021 Druten en de beste Overijsselse gemeente was Losser. Oldenzaal hoeft dus niet ver te zoeken om de kunst af te kijken.

De gemeente en Oldenzaal Promotie staan open voor alle suggesties om een mindervalidentoilet te realiseren. Wie een goed idee heeft of een ruimte ter beschikking wil stellen kan contact opnemen met Jeff van den Biggelaar. Kijk voor meer informatie over Nette Toilette en waar deze te vinden zijn op: www.uitinoldenzaal.nl/praktische-informatie/nette-toiletten/