Ramiz Zerrouki feliciteert Ricky van Wolfswinkel met zijn doelpunt. (Foto: FC Twente Media/Bas Everhard)
Ramiz Zerrouki feliciteert Ricky van Wolfswinkel met zijn doelpunt. (Foto: FC Twente Media/Bas Everhard) Foto:

FC Twente blijft maar winnen

“Wir siegen uns kaputt’’, zei Hans Meyer ooit. “We collect the points and we move on’’, zei Steve McClaren. En wat zei Ron Jans na de 3-0 winst op Vitesse? "Voor mijn gevoel is dit de makkelijkste overwinning van het seizoen.’’

Enschede – FC Twente is al tien wedstrijden op rij ongeslagen.
Na de geflatteerde en ongelukkige 5-2 nederlaag tegen PSV in Eindhoven op 30 oktober boekte de ploeg van trainer Ron Jans acht overwinningen en twee gelijke spelen. Tien wedstrijden en 26 punten, geen eredivisieclub deed het beter.
Dit jaar won Twente driemaal op rij, zonder een goal tegen. In een lege Grolsch Veste sloeg Twente zaterdag de aanval van Vitesse op de vierde plaats koeltjes af.
Jesse Bosch scoorde de 1-0 na een goede aanval over links via Robin Pröpper en Michel Vlap. Na een blunder van doelman Jeroen Houwen kreeg Jacob Rasmussen rood en benutte Ricky van Wolfswinkel de penalty en was het 2-0.
De 3-0 kort na rust kwam ook van Van Wolfswinkel na een pass van Gijs Smal. “Maar de eerste twintig minuten was Vitesse de betere ploeg’’, zegt Jans bij RTV Oost. “Ze hadden een buitenspelgoal, maar na onze goal kregen wij de overhand. Na de rust was het bijna een formaliteit."

Aanvoerder Robin Pröpper was blij met de zege, maar ook kritisch over de tweede helft. "Dat kwam vooral omdat je snel de 3-0 maakt. Tegen FC Groningen hadden ze ook met tien man het betere van het spel dus daar moesten we wel voor waken en scherp blijven. Als je dan goed positiespel speelt, dan komen ze er niet meer aan. Dat deden we goed de tweede helft, alleen wil je dan toch wat meer goals zien", aldus Pröpper bij ESPN.

Komende zondag wacht Twente een uitwedstrijd tegen Ajax. Ajax heeft 51 punten, Twente 41. Maar Feyenoord (45) en PSV (46) zijn niet ver weg. "We hebben een goede selectie waar echt veel potentie in zit’’, aldus Pröpper. “We zijn aan het groeien en je ziet dat ook de jonge jongens er staan. Dan doen ze goed. We zijn echt een hecht team."

Tegen Vitesse maakte Joshua Brenet als invaller voor Giovanni Troupée zijn debuut. De back kwam over van Hoffenheim. "Het was vooral mentaal zwaar", zegt Brenet bij ESPN over die periode. "Ik moest mezelf vertrouwen zien te geven, want als je dat ook nog eens kwijtraakt, kan het helemaal misgaan natuurlijk. Daarbij kreeg ik hulp van mijn ouders, vrouw en kinderen, maar ook van mijn zaakwaarnemer. Voor de rest zoek ik ook niet echt steun bij andere mensen. Ook op mijn geloof viel ik terug. Dat heeft me wel op de been gehouden."

Brenet moet nog op zoek naar wedstrijdritme. "Ik ben zeker fit. We hebben testen gedaan en daar kwam ook uit dat ik fit genoeg ben om minuten te maken. Maar zit ik op het niveau wat ik daarvoor had? Nee, natuurlijk niet. Ik heb lange tijd geen wedstrijd meer gespeeld. Je traint wel, maar dat is toch anders dan wedstrijden. Maar daar gaan we naartoe werken. Ik hoop naar de 90 minuten."

'je ziet dat ook de jonge jongens er staan'
Afbeelding