Döndu Ergan is druk bezig met herstelwerk. Dankzij goede vakbeheersing en professionele apparatuur is kleding goed te repareren.
Döndu Ergan is druk bezig met herstelwerk. Dankzij goede vakbeheersing en professionele apparatuur is kleding goed te repareren. Foto: Picasa

Het visitekaartje van ‘Van Schoot’

Algemeen

“Het tocht hier”, waren de opmerkingen, toen ik bij de Oldenzaalse Proatgroep aanwezig was. Eerst had ik het niet door, maar toen mijn vriend Ben mij opmerkzaam maakte dat de gulp van mijn denim broek open bleef staan, begreep ik de opmerkingen. De rits was kapot, maar de broek zelf is van goede kwaliteit. Zonde dus om weg te doen...

OLDENZAAL - Wat doe je dan als senior die niet weet met naald en draad om te gaan, en zeker niet met een ritsreparatie. Dan ga je op zoek naar een herstelbedrijf en dat was snel gevonden. Dagelijks van dinsdag tot en met zaterdag zet ze het reclamebord aan de straat. Het reparatie- en herstelatelier van ‘Van Schoot’ aan de Wilhelminstraat 35. 

Ik ontmoette de klantvriendelijke Döndu Ergan (44) voor het eerst toen ik mijn denim broek ter reparatie aanbood. Een jonge vrouw die vakkundig en tegen zeer geringe kosten mijn nog goede denim broek herstelde. Haar klantvriendelijke houding en de vakkundige oplossing bracht mij ertoe om eens terug te gaan voor een nadere kennismaking. Wie is ze? Hoe kwam ze in Oldenzaal terecht? Ik had gelezen dat Turkse kleermakers goede kwaliteit leveren en dat ze het ambacht goed beheersen. Ik wilde weten of ze ook een van die Turkse kleermakers was die in ons land verblijven. Dus ging ik afgelopen vrijdag terug en het bleek allemaal anders te zijn.

Het is rond 1970 wanneer haar vader als gastarbeider naar Nederland komt en werk vindt bij Spinnerij Nederland in Enschede. Döndu is drie jaar wanneer haar vader, die een plek heeft gevonden in de Twentse gemeenschap, zijn gezin naar Nederland laat komen en gaat wonen in Oldenzaal. Döndu Ergan is geboren in Mannissa (Turkije), een plaats onder de rook van Izmir. In Oldenzaal gaat ze naar de Nutsschool aan de Hengelosestraat en ze groeit op tussen de Oldenzaalse kinderen waarvan velen toen nog Twents spraken. En die taalvaardigheid heeft ze met succes overgenomen en aangeleerd, want het plat proaten gaat haar ook zeer goed af. Döndu Ergan is een creatieve jonge vrouw en het is dan ook niet vreemd dat ze destijds koos voor een opleiding aan de modevakschool. Ze slaagt met vlag en wimpel en gaat werken bij Van Schoot.

De herenmodezaak Van Schoot was destijds gevestigd in hartje Oldenzaal en aldaar in de achterkamer van de herenmodezaak begon men destijds met het herstellen van kleding. Inmiddels is het bedrijf Van Schoot B.V uitgegroeid en geworden tot een bedrijf met internationale vestigingen. Wie het atelier aan de Wilhelminastraat binnenkomt ziet daar een batterij van gespecialiseerde naaimachines op rij waar Döndu snel en efficiënt mee weet te werken. Ze werkt alleen en solistisch, maar de klantvriendelijkheid die ze uitstraalt en de aandacht die ze schenkt aan de klant, daar voor krijgt ze een hoog waarderingscijfer. Klanten drukken de tevredenheid uit met een bosje bloemen of een doosje bonbons dat ze maandelijks wel in ontvangst mag nemen. Tevreden is ook haar werkgever Andrea Van Schoot, die wanneer ik haar bel, Döndu prijst om haar vakkundigheid, gedrevenheid en klantvriendelijkheid. Döndu zelf is tevreden met het werken en wonen in de Graven Es in Oldenzaal, trots op haar gezin, dochter van 22 die bij de gemeente Haarlem werkzaam is in het sociale domein en haar zoon van 16 die binnenkort gaat studeren aan de UT in Enschede. Van Oldenzaal en haar inwoners is ze gaan houden. Eens per jaar gaat ze op vakantie naar Manissa, maar na twee weken heeft ze al weer veel heimwee en wil ze terug naar Oldenzaal.

Dagelijks gaat het reclamebord aan de straat. Ook zonder weten de vaste klanten haar goed te vinden.