Het schoonmaken van de Stolpersteine is een belangrijk klusje: het eert de gedachte aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Het schoonmaken van de Stolpersteine is een belangrijk klusje: het eert de gedachte aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Foto: Picasa

Stolpersteine en Bevrijdingroute

Algemeen

Ook de Joodse gemeenschap in Oldenzaal heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad van de vervolging door de nazi’s. Ruim 68 Joden en zes Sinti zijn afgevoerd en door de nazi’s omgebracht. Voor enkele jaren geleden (april 2014) is er in Oldenzaal een comité opgericht onder de naam “Stichting Stolpersteine Oldenzaal”. Deze stichting wilde er in voorzien dat voor de woningen, waar Joodse en Sinti medeburgers hadden gewoond, de zogenaamde Stolpersteine zouden worden geplaatst.

OLDENZAAL - De stichting heeft dit goede voornemen waargemaakt, complimenten alom. Want zoals u misschien nog niet weet, in Oldenzaal liggen op 29 adressen 63 Stolpersteine, de kleine monumentjes in de stoep van de straat voor de huizen waar mensen woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer zijn geworden van het nazisme. Het idee is dat die stenen gezien worden door passanten die zich bukken om de tekst te lezen, zodat de vroegere bewoners niet vergeten worden. 

Vorige week kwam onder leiding van oorlogsveteraan Willy Brons een groepje Oldenzalers bijeen om initiatief te nemen en aandacht te geven aan de Stolpersteine. Ook willen zij een Bevrijdingsroute opzetten; een wandel/fietsroute door de stad. Willy Brons en Bennie Wekking hebben een route van 4,28 kilometer ontworpen langs gedenkwaardige plekken in Oldenzaal. Ook het bestuur van de Stichting Stolpersteine was vertegenwoordigt; het realiseren van een Stolpersteine route boekje kwam ter sprake. Er is een werkgroepje gevormd onder leiding van Lies Koster, bestuurslid van de Oldenzaalse stichting die dit zullen gaan realiseren.

Veel Stolpersteine-stenen zijn donker geworden doordat het messing oppervlak geoxideerd is. Ze vallen niet meer op, mensen lopen voorbij zonder ze te zien, of stappen er zelfs op. Dus kwam ook de Stolpersteine poetsdag, die op 4 mei jaarlijks wordt gehouden, ter sprake. En ex-onderwijzer Henk Winkelhuis nam direct het initiatief om de scholieren in Oldenzaal te gaan activeren om deze jaarlijks te laten poetsen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. 

Hij woont aan de Monnikstraat op steenworp afstand van de sociale sofa en de drie Stolpersteine die gelegd zijn aan de Poortstraat. Alwie Groothuis; geboren in Deurningen, voorheen bloemsierkunst-stylist in Hengelo en nu al jarenlang zelfstandig Jemako distributiepartner van schoonmaakproducten. Wanneer ik hem bel en navraag doe rond het schoonmaken van Stolpersteine reageert hij spontaan en geeft aan dat hij even onderzoek gaat doen over het schoonmaken van de Stolpersteine. Vorige week vrijdag belde hij en nodigde mij uit om zijn bevindingen met mij te delen. Een Jemako reinigingsproduct blijkt de oplossing te zijn om de Stolpersteine schoon te maken. Hij neemt mij mee naar de Poortstraat en demonstreert hoe snel en effectief de drie Stolpersteine die gelegen zijn bij de sociale sofa kunnen worden gereinigd. Een fluitje van een cent zo zegt Alwie, als je maar een passend product gebruikt. Wanneer ik hem vertel dat men bezig is om de schooljeugd te betrekken bij de landelijke Stolpersteine poetsdag zegt hij: “Mag ik het goede voorbeeld geven? Ik ga de komende week alle 63 Stolpersteine voor jullie schoonmaken. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.” Ik heb zijn moeder nog gekend. Alwie komt uit een warm nest en dat draagt hij uit, ook in hier in Hartje Oldenzaal.