Eenzaamheid heeft een grote impact op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Zorgprofessionals kunnen helpen om mensen uit een isolement te halen.
Eenzaamheid heeft een grote impact op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Zorgprofessionals kunnen helpen om mensen uit een isolement te halen. Foto: Shutterstock

Zorg- en Welzijnscafé voor professionals op dinsdag 1 maart

Algemeen

Op dinsdag 1 maart wordt er weer een thematisch Zorg- en Welzijnscafé Oldenzaal gehouden. Dit café is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de zorg, welzijn of daaraan gerelateerde organisaties. Tijdens de bijeenkomst van 1 maart staat het thema eenzaamheid centraal.

OLDENZAAL - Het Zorg- en Welzijnscafé Oldenzaal is een informele bijeenkomst waarbij professionals elkaar kunnen ontmoeten en waarbij telkens een thema centraal staat. Deze keer is het thema eenzaamheid. Carole Groenescheij, adviseur Een tegen Eenzaamheid bij Movisie, is gevraagd meer te vertellen over het landelijke beleid. Ook zal er worden gepraat over verschillende lokale initiatieven en bespreekt Luuc Rickhoff, jongerenwerker in Oldenzaal, eenzaamheid onder jongeren.

Eenzaamheid is de afgelopen jaren een belangrijk thema geworden. Er zijn diverse ontwikkelingen die hier invloed op hebben. Zo worden mensen steeds ouder en wonen ze langer zelfstandig thuis. Zeker na bijvoorbeeld verlies van een partner ligt eenzaamheid op de loer. Het is echter nadrukkelijk niet iets wat alleen ouderen treft. Ook veel jongere mensen en jongeren kunnen ongewild eenzaam zijn. Dit heeft vaak een grote impact op hun welbehagen. Zorgverleners en anderen in hun omgeving kunnen dan helpen om dit isolement te doorbreken, bijvoorbeeld door te verwijzen naar passende activiteiten. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer laagdrempelige ontmoetingsinitiatieven.

Vanaf 16.00 uur kan men, fysiek of online, de bijeenkomst bijwonen. De locatie voor de fysieke bijeenkomst wordt nog bekendgemaakt. Meer informatie hierover is te vinden op www.impuls-oldenzaal.nl. Via deze site kan men zich ook aanmelden. De organisatie van Zorg- en Welzijnscafé ligt in handen van Zorgfederatie Oldenzaal, Impuls, Carintreggeland, Zorggroep Sint Maarten, de Werkwijzer, Humanitas, Bibliotheek Oldenzaal, SIZ Twente, Wijkracht en Onshelptons.nl in samenwerking met de Gemeente Oldenzaal.