Pastor Reerink van de Plechelmusparochie deelt zijn overpeinzingen voor de adventstijd.
Pastor Reerink van de Plechelmusparochie deelt zijn overpeinzingen voor de adventstijd. Foto: Picasa

Boodschap van hoop in deze donkere dagen van het jaar

Pastor Reerink van de Plechelmusparochie deelt met ons zijn overpeinzingen voor de adventstijd.

OLDENZAAL - We leven in een tijd dat velen ‘’iets’’ verloren hebben. Dat kan van alles zijn. Sommigen dachten "de waarheid" in pacht te hebben. Anderen wisten het zeker: "Wij zitten op de goede weg". Weer anderen raakten hun "thuiskomen", hun geloof, hun kerk kwijt. Hoeveel relaties braken er niet, of verloren hun inhoud.


Ook je gezondheid kun verliezen, je werk, je vitaliteit. Wat je kwijtgeraakt bent kan een grote invloed hebben op je hele bestaan en functioneren. De vraag luidt: "Hoe ga je daar mee om?" Wat doe je als je terugkijkt op zo’n leven? Het kan zijn als een rouwproces, met alle fasen van dien. Je kunt het ook onder ogen zien. Sommigen ervaren de tijd als troostend, als genezend. Ook kan het heilzaam zijn in die waarheid te leven. Schaam je niet voor alle tekortschieten. Probeer eerlijk te leven en te accentueren waar het in het leven omgaat.


Troost kun je ook vinden in de kunsten, het schone genietend, muziek beluisterend, het spel aanschouwend, het visuele op je in te laten werken. "Hoop"’ kun je daarin op het spoor komen. We leven nu in de donkerste tijd van het jaar, Advent, op weg naar Kerstmis. Al eeuwen wordt in de liturgie van de Advent, het "Rorate Caeli" gezongen, Dauwt Hemelen. Het bezingt o.a.: Gedenk niet onze schuld. Het leven is een woestenij geworden. Troost, troost mijn volk, redding zal over U komen. Ik, de Redder, de Heilige zal U redden. Jesaja, de grote profeet zegt het zo in de liturgie van de kerstnacht: "Het volk dat in het donker wandelt ziet een groot licht. Een licht straalt over hen die wonen in het land van doodse duisternis." Je kunt in het leven veel verliezen. Ook veel waarop je zelf geen enkele invloed had of uitoefenen kon. Wat wel kan is proberen te leven in waarheid, eerlijkheid en solidariteit. Advent, een tijd van bezinning, moge ons daartoe inspireren, nieuw licht doen ontdekken in onze eigen duisternis. Mag ik U en de Uwen een Gezegende Advent en alvast Zalig Kerstmis toewensen.

Pastor B.H.M. Reerink pr.
Pastoor Parochie H.Plechelmus

Pen