Afbeelding

Brandbrief Kamer over afvalwaterinjecties Rossum

Algemeen

De actiegroep Stop Afvalwater Twente heeft een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. Hierin roepen zij wederom op om een definitief einde te maken aan de afvalwaterinjecties in lege gasvelden onder Twente.

ROSSUM - Bij de oliewinning in het veld Schoonebeek gebruikt men water dat hierna de Twentse bodem in gaat. Van de tien locaties die aanvankelijk gebruikt worden zijn er nu nog twee over. De locatie bij Rossum leverde regelmatig problemen op; onder meer met een geknapte injectiebuis. 

De actiegroep noemt het dan ook ‘zeer onverantwoord’ om de afvalwaterinjecties voort te zetten. “Het belang van veiligheid voor mens, dier, natuur en milieu op korte en langere termijn is in dit tijdsgewricht te belangrijk om te blijven inruilen voor deze economische activiteit. Het blijven injecteren van de ondergrond van een complete deelregio met een giftige cocktail van chemisch vervuild afvalwater behelst enorme gevaren en is in onze ogen zelfs misdadig te noemen.” De groep vreest onder meer grondinzakkingen, aardbevingen en een vervuiling van het kostbare grondwater en drinkwater. 

Zij roepen de Tweede Kamer dan ook op om er een definitief einde aan te maken. Ook omdat de NAM zich volgens de actiegroep niet of onvoldoende zou houden aan de eerder gestelde vergunningseisen.