Jan Schwering de super-stadspromotor aan de voet van de Plechelmustoren.
Jan Schwering de super-stadspromotor aan de voet van de Plechelmustoren. Foto: Picasa

We weten waar de klepel hangt

Algemeen

“Hij heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.” Dit spreekwoord is niet van toepassing op Oldenzaler Jan Schwering (65). Jan weet alles van de klok en de klepel. Hij is vrijwilliger bij Tourist Info Oldenzaal; met zeven andere collega’s promoten ze de stad. 

OLDENZAAL - Ze zijn actief als stadsgids; met de mooie wandelingen door de stad al dan niet bij kaarslicht. Maar ook de bijzondere torenbeklimming met verhalen verzorgen zij. De torenbeklimming kan dagelijks worden geboekt bij de Tourist Info.

Jan Schwering is geboren en getogen in Oldenzaal. Hij heeft zich de kennis en de historie van de stad, kerk en de toren eigen gemaakt en draagt dit vol vuur en elan uit naar een ieder die het maar wil horen. Jan beëindigde vroegtijdig zijn baan bij KPN en solliciteerde als vrijwillig stadsgids bij Oldenzaal Promotie. Ruim zeven jaar is hij nu stadsgids, en een wandelende encyclopedie zo heb ik ervaren. Boeiend, interessant, enthousiast, met ook voor mij nieuwe informatie over de stad die ook mij zo dierbaar is.

Ik zie op mijn leeftijd nu even af van de torengang, maar laat aan de voet van de toren, die eigendom is van de gemeente Oldenzaal, Jan zijn verhaal doen. Twee honderd vier en dertig trappen links om op te gaan, voeren je naar boven. Geen gemakkelijke torengang links om, maar de torenkamer met de nu 49 klokken en het gelardeerde boeiende verhaal van Jan Schwering brengt menig toerist die deelneemt aan de toren beklimming in vervoering. De deelnemers aan de torenbeklimming krijgen informatie over stad, de streek, de toren en de klokkenkamer, het carillon, de klokken, klepels en stadsbeiaardier Hylke Banning.

Het uitzicht dat geboden wordt staand op het Lood’n Bonneke, 56 meter hoog, brengt vooral bij helder weer een bijzondere ervaring. Met zicht over stad en streek en dat op 100 meter boven de zeespiegel. De intocht van de Plechelmusklok en het inhangen via de galmgaten was een zeer bijzondere gebeurtenis. Veel Oldenzalers met mij hebben dit kunnen waarnemen. Wat ik niet wist: hoe de klepel hangt die meer dan 2 meter lang is. Ook wist ik niet hoe de klepel verbinding geeft met de klok.

Door het gesprek met Jan Schwering is het mij duidelijk geworden van wat aan mijn oog voorbij ging, de klepel van de Plechelmusklok. Het materiaal waarvan de klepel is gemaakt, het gewicht van de klepel en hoe de verbinding tot stand wordt gebracht tussen klok en klepel. Maar al deze informatie is mij aangereikt tijdens het onder-de-toren gesprek met stadsgids en stadspromotor Jan Schwering. Cultuur en historie horen bij ons bestaan, jongeren zouden vrij (verplicht) deze rijke les en een torenbeklimming moeten ervaren. De Plechelmusklok zal voor het eerst klinken op 21 december.

Door Martin Meijerink

De klepel is groter dan stadsbeiaardier Hylke Banning. Een imposant stuk metaal voor een dito imposante klok die lang te horen zal zijn in de Boeskoolstad.
Pen