Een groene tuin heeft veel voordelen: het voorkomt hittestress en wateroverlast en helpt bijen en vlinders.
Een groene tuin heeft veel voordelen: het voorkomt hittestress en wateroverlast en helpt bijen en vlinders.

Groenmarkt promoot vergroenen tuinen

Algemeen

OLDENZAAL - Zaterdag 4 september organiseert de gemeente Oldenzaal de eerste Groenmarkt. Deze zal van 10.00 tot 16.00 uur gehouden worden op het Plechelmusplein.

De gemeente en partners willen graag voorlichting geven over het vergroenen van de leefomgeving in de brede zin. Zo vertellen IVN Oldenzaal-Losser, De Höfte, Groei & Bloei, het Waterschap en Duurzaam Thuis Twente over wat zij doen om een duurzame omgeving te stimuleren. De bedoeling is om vooral mensen te inspireren zelf aan de slag te gaan met hun eigen tuin of terras. De bezoekers gaan daarom ook niet met lege handen naar huis. Wie een tegel meeneemt, kan deze op de markt omruilen voor een plant. Dit is ook symbolisch voor het lopende NK Tegelwippen waar Oldenzaal aan deelneemt.

Het vergroenen van de leefomgeving is noodzakelijk om in te spelen op de klimaatverandering. Zo zorgen groene tuinen voor minder hittestres in sted en en voorkomen ze wateroverlast. Bovendien is een tuin vol bloemen en planten ook aantrekkelijker voor veel nuttige insecten zoals bijen en vlinders.