De heren genieten van een gezellige ontmoeting in de Oldenzaalse binnenstad.
De heren genieten van een gezellige ontmoeting in de Oldenzaalse binnenstad. Foto: Picasa

Op de vouwfiets door de Boeskoolstad

Algemeen

OLDENZAAL - Met het aangename weer van de laatste dagen trek ik er graag even op uit op mijn vouwfietsje voor een verkenningstocht door de binnenstad. Wanneer ik in de Bisschopstraat ter hoogte van de Oostwal wordt nageroepen stap ik even af.

Op het pleintje zitten ze, twee op het bankje, één op de rollator en de andere twee in de scootmobiel bij elkaar. Ze begroeten mij vriendelijk. Vijf Turkse geïntegreerde mannen die sinds 1963 vanuit het Turkse binnenland naar Oldenzaal zijn gekomen om hier als gastarbeiders te komen werken bij de broodheren van destijds, Gelderman en Molkenboer. “Je schrijft veel over de Italianen die in Oldenzaal wonen en die ook deze maand weer volop in de belangstelling staan rond de spaghettivreters. We klagen niet, maar willen ook wel enige aandacht.”

Ze vertellen over hun komst naar Oldenzaal in 1963. Mahir Alev (80), Vahap Urlutas (75), Bediv Ocakci (83) Ahmet Kaynar (63) en Tayfur Demirag (81). De verhalen van deze vijf mannen verdienen zeker aandacht. Die vrijdagmiddag ontmoet ik ze voor een gesprek. Omdat Tayfur en mijn Italiaanse vriend Salvatore met elkaar bij Gelderman hebben gewerkt, nodig ik Salvatore ook uit om deel te nemen aan het gesprek. Nederland sloot in 1964 een wervingsverdrag met Turkije. Gelderman stuurde zijn eigen selectieteam naar Turkije.

Later versterkt door Tayfur Demirag. Velen hadden de gedachte om hier in Nederland te werken, veel geld te gaan verdienen en later terug te keren naar het dorp waar ze waren geboren. Het is er niet van gekomen. Enkelen wonen reeds vanaf 1963 hier, meer dan 58 jaar. Ze zijn tevreden en deels ontevreden. Ontevreden over de arbeidsomstandigheden van destijds; het werken in de verfkamer bij Gelderman zonder veiligheidsmiddelen. Hun gezondheid heeft er door geleden. Ahmet Kaymar afkomstig uit Istanbul, is vol lof over meneer Zwarts waar hij 19 jaar heeft gewerkt en tot volle tevredenheid. Ook over de 24 jaar dat hij werkzaam was bij Topcraft (destijds) oogstwaardering.

Men vraagt aandacht voor de dagbesteding die in Oldenzaal wordt geboden; door onder meer de dagbesteding voor Turkse ouderen bij Zonnestraal en Impuls. Wat belet mij; als ambassadeur van Twents Zilver nodig ik ze uit om deel te nemen aan de Proatafel in de keuken van de Hofkerk. Wij zijn benieuwd, mogelijk vinden we tijd en gelegenheid ook deze verhalen van de Turkse gastarbeiders die ruim 58 jaar in Oldenzaal wonen vast te leggen. Schuif aan bij de Proatafel georganiseerd door Twents Zilver in samenwerking met gemeente Oldenzaal - Impuls - Kunstschool Kaliber en Fit- Art. Vrijdagmiddag 27 augustus aanvang 14.30 tot 16.00 uur in de keuken van de Hofkerk. Iedereen is welkom!

Martin Meijerink

Pen