Een Amerikaanse M4 Sherman tank zoals gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Nu een bijzondere blikvanger voor de filmganger.
Een Amerikaanse M4 Sherman tank zoals gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Nu een bijzondere blikvanger voor de filmganger. Foto:

Filmhuis Oldenzaal presenteert topfilm: de Slag om de Schelde

OLDENZAAL - Het Filmhuis Oldenzaal laat ons weten dat zij weer van start gaan. Op 24 augustus is de aftrap van het nieuwe seizoen. U kunt vanaf dan reserveren voor twee bijzondere films. De Luizenmoeder en De Slag om de Schelde. 


De Slag om de Schelde, daarvoor werd ik uitgenodigd door vrienden in Vlissingen. Maar daar heb ik vanaf gezien. Ik wilde namelijk weer in ons eigen Filmhuis in Oldenzaal deze filmvertoning bijwonen. De manier waarop Cinecity Vlissingen de bezoekers van de film van Mattijs van Heijningen onder de aandacht brengt is zeer bijzonder. Een echte tank uit de periode van de invasie op het Zeeuwse Walcheren staat opgesteld voor de ingang van de bioscoop Cinecity.


De vakantie in Zeeland de afgelopen dagen heeft mij wel aangezet om in de geschiedenis van de invasie van destijds te duiken. De geschiedenis en het verhaal van de 51 Joden die uit Vlissingen zijn gedeporteerd bracht mij naar de Joodse begraafplaats. Verscholen op het terrein van de gemeentewerf van Vlissingen ligt de kleine maar met respect onderhouden Joodse begraafplaats. Respect ook voor de terreinbeheerder van de gemeentewerf, Angelo Geleijn, die samen met andere vrijwilligers deze kleine maar zeer bijzondere plek in Vlissingen in ere houden. Naast het deporteren van 51 Joden lieten in het najaar van 1944 meer dan 10.000 mensen het leven bij de Slag om de Schelde. Er zal denk ik geen tank voor het Stadstheater worden geplaatst maar met trots laat ik u weten dat Filmhuis Oldenzaal deze bijzondere en Nederlandse film deze bij de opening van het nieuwe filmseizoen gaat presenteren en wel op dinsdag 7 en woensdag 8 september aanstaande. Kijk voor meer informatie over alle komende filmvertoningen ook op: www.filmhuisoldenzaal.nl


Foto en tekst
Martin Meijerink