Petitie Twents Landschap aangeboden

TWENTE - Maandag heeft de Stichting Behoud Twents Landschap de eerste 4.000 handtekeningen overhandigd tegen de voorgenomen plaatsing van windturbines in het Nationaal Landschap Noordoost Twente. Voorzitter Thom Weterings overhandigde de petitie aan wethouders Erik Volmerink (Tubbergen) en Harry Nijhuis (Losser).

De petitie werd opgezet om duidelijk te maken dat er zeer veel weerstand is bij de inwoners tegen de voorgenomen plaatsing van de windturbines. De gemeenten hebben inmiddels vergaande plannen klaarliggen om de bouw van windturbines mogelijk te maken. De argumentatie is dat windmolens ook echt nodig zijn; zonnepanelen leveren maar een beperkte hoeveelheid stroom en met alleen panelen bereik je de duurzame ambities niet. De Stichting Behoud Twents Landschap omvat een brede groep partijen; waaronder aanwonenden van de Zandhuizerweg in De Lutte, landgoedeigenaren van het Lutterzand, de Stichting Douane Expediteursgebouw Oldenzaal Autoweg en Natuur en Milieu Ootmarsum.

Eind vorig jaar is in een uitgebreide zienswijze van deze partijen op het windbeleid afgewezen. Tot op heden zijn de NOT gemeenten niet in staat geweest om de vele zienswijzen die er tegen windturbines zijn aangeleverd te behandelen. Er was een voornemen om dit in mei afgerond te hebben. Naar verwachting wordt dat nu pas september. SBTL heeft daarom besloten om nu al de tussenstand in de petitie aan de verantwoordelijke portefeuillehouders van Losser en Tubbergen te overhandigen.