Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

NAM ruimt boorput aan Nosseltweg bij Denekamp op

DENEKAMP - De Nederlandse Aardolie Maatschappij is begonnen met het opruimen van een voormalige boorput aan de Nosseltweg in Denekamp. Dit zal enige tijd in beslag nemen.

Aan de Nosseltweg werd op de locatie 'Rammelbeek-2' destijds een gasproductieput geboord. Bijzonder is dat deze echter nooit in gebruik is genomen; de put lag er al tijdje ongebruikt. Nu is besloten om deze veilig af te sluiten en definitief op te ruimen.


Veel werk

Het opruimen van de boorput is geen eenvoudige klus, zo blijkt wel uit de beschrijving van de benodigde werkzaamheden. Zo moet er een mobiele 'opruimtoren' geplaatst worden, waarmee de verticale boorput opgeruimd kan worden. Hiervoor zijn diverse voorbereidende werkzaamheden nodig en de aanvoer en opbouw van deze opruimtoren vereist veel transport van vrachtwagens. De put zal afgesloten worden door middel van cementpluggen op diverse dieptes. De metalen buizen worden ook uit de grond gehaald en afgevoerd. Hierna kan de opruimtoren weer weg.


Andere invulling

Vooralsnog blijft de bovengrondse infrastructuur wel staan bij deze locatie. Er zal nog onderzocht worden of deze locatie een andere invulling kan krijgen. Bijvoorbeeld in het kader van de energietransitie. Wanneer er geen zinnige mogelijkheden voor hergebruik zijn zal de locatie ook bovengronds volledig opgeruimd worden. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, zal de gemeente onder meer omwonenden nader informeren. Wanneer u zit met vragen of opmerkingen over deze werkzaamheden kunt u tijdens kantooruren bellen met Marcel Pater, via 06-83 55 39 50.


Veel afgesloten

De NAM sluit regelmatig dit soort oude locaties af. En het zal de komende jaren ook nog vaak moeten gebeuren wanneer we in Nederland collectief van het gas af gaan. Het permanent veilig maken en opruimen van deze plekken is belangrijk om toekomstige generaties niet op te zadelen met dit soort zaken. Bovendien kunnen opgeruimde locaties weer een andere invulling krijgen.