Afbeelding
Foto:

Zet de zaag in de regenpijp!

LOSSER - Inwoners van het Losserse centrum hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om hun regenpijp door te laten zagen. Klinkt als een raar iets, maar er zit een zekere onderbouwing achter.

De gemeente is druk bezig om Losser als geheel klimaatbestendiger te maken. Hiervoor is het ook nodig om in te springen op de steeds vaker voorkomende weersextremen. Veel woningen in het Losserse centrum zijn van oudsher met hun regenpijp aangesloten op het vuilwaterriool. Oftewel, wanneer het regent komt veel regen in het riool terecht. Té veel regen, waardoor de riolering dit niet meer aan kon. Daarom werd een nieuw regenwaterriool aangelegd.

Doorzagen
Het doorzagen van de regenpijpen zorgt ervoor dat deze pijpen van woningen in het centrum afgekoppeld zijn van het vuilwaterriool. Het water kan dan weer via een goot of kolk in de tuin zijn eigen weg vinden naar het regenwaterriool. In totaal zijn 77 panden aan de voorkant afgekoppeld. Dat is volgens de gemeente meer dan 90 procent van het totale aantal panden wat mee kon doen. Deze panden hebben een gezamenlijke dakoppervlakte van ruim 20.000 vierkante meter. Oftewel, een aanzienlijke hoeveelheid water zal straks niet meer voor overlast kunnen zorgen. Zo moeten Lossernaren in het centrum ook bij hevige regenbuien weer droge voeten houden.

Meer afkoppelen
Hoewel de woningen nu aan de voorkant afgekoppeld zijn, zijn bewoners ook gewezen op de mogelijkheid om aan de achterkant af te koppelen. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld het regenwater opvangen in een ton, waardoor ze een watervoorraadje hebben om de droogte mee aan te pakken. Lossernaren die meer willen weten over het water- en hitteproof maken van hun tuin kunnen kijken op: www.groenblauwtwente.nl