Afbeelding
Foto:

Tubbergen en Dinkelland willen gezonder leven promoten

DINKELLAND / TUBBERGEN - Een gezonde inwoner is een gelukkige inwoner. Een belangrijke waarheid waar ook gemeenten zich steeds meer bewust van zijn. Gezondheid moet de komende jaren meer en meer aandacht krijgen, met een sterke nadruk op preventie en het versterken van vitaliteit. Tubbergen en Dinkelland gaan gezamenlijk optrekken om dit te bereiken.

De beide gemeenten zien dat er nu én in de toekomst nog zeker winst te behalen valt om mensen in de brede zin gezonder te maken. Statistisch zijn Twentenaren nog steeds wat ongezonder ten opzichte van Nederlanders in andere regio's. Tegelijk neemt ook de vergrijzing in Tubbergen en Dinkelland toe, terwijl de ambitie is om mensen juist langer zelfstandig thuis te laten wonen. Het promoten van een gezonde(re) leefstijl heeft veel voordelen. Zo zijn mensen die gezonder leven in de brede zin een stuk gelukkiger en meer tevreden over hun leven. Een gezond persoon kan en wil meer; bijvoorbeeld als mantelzorger of vrijwilliger. Gezonde personen zijn ook een stuk goedkoper voor gemeenten. Je hoeft immers minder uit te geven aan dure zorg.


Preventieakkoord

De twee gemeenten werken aan het opzetten van een lokaal preventieakkoord, waarin zij bepalen welke uitdagingen centraal staan. Dit is ingegeven door het Nationaal Preventieakkoord, wat in 2018 getekend werd. Hierin staan ambities zoals het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Meer dan 70 organisaties hebben zich sindsdien aangesloten bij dit akkoord. Nu zijn ook gemeenten bezig om dit weer te vertalen naar lokale preventieakkoorden, waarbij lokale accenten gelegd kunnen worden om nog beter aan te sluiten bij de lokale uitdagingen. Bijvoorbeeld, meer inzetten op ouderensport in een sterk vergrijzende gemeente. Verder willen de gemeenten ook graag verbanden leggen met andere, achterliggende problematiek zoals schulden, armoede en eenzaamheid.


Aan de slag

Richard Migchielsen is nu aangesteld als lokale preventieformateur. Hij gaat de ambities formuleren en uiteindelijk ook de juiste partners bij elkaar brengen. Het streven is om op 7 juni een definitief akkoord klaar te hebben, ondertekend door zoveel mogelijk lokale partners. Wie vragen heeft of meer wil weten kan contact opnemen met Richard Migchielsen via richard@investtogrow.nl of 06-20 99 52 62.


Al veel initiatieven

Er zijn ook in Noordoost-Twente al veel initiatieven om mensen vitaal en gezond te houden, met verbindingen naar andere maatschappelijke thema's. Bijvoorbeeld wandelgroepen voor mensen met weinig sociale contacten; deze dragen bij aan gezondheid én het terugdringen van eenzaamheid. Verder zijn er ook veel andere sportieve activiteiten opgezet voor onder meer senioren en mensen met beperkingen, zoals walking football.