Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Dinkelland wil duidelijk communiceren

DINKELLAND - Duidelijk communiceren is erg belangrijk voor de gemeente Dinkelland. In emails, in brieven, social media en andere kanalen. De gemeente moet immers op vele manieren contact houden met haar inwoners. Toch doet men dit niet altijd even duidelijk, zo leert de ervaring.

De gemeente moet regelmatig een boodschap overbrengen aan een inwoner. Vaak sturen zij dan een brief; bijvoorbeeld over een afgewezen vergunning, een toegekende subsidie, over ontwikkelingen op zorggebied en meer. Vaak worden deze brieven geschreven door een goed opgeleide ambtenaar met uitstekende beheersing van het Nederlands en een brede woordenschat. De lezer die de brief ontvangt... kon wel eens het totale tegenbeeld zijn. Zo zijn er in Nederland ruim 1,3 miljoen mensen die laaggeletterd zijn en moeite hebben met lezen en schrijven. Het daadwerkelijke aantal is waarschijnlijk nog wel hoger; veel mensen komen liever niet uit voor het feit dat zij hier moeite mee hebben. Het gaat namelijk niet alleen om allochtone inwoners, maar ook veel geboren Nederlanders. Voor hen is het vaak lastig om hulp te vragen en uit te komen voor hun probleem. Zo zijn er in de regio diverse taalcafé's bij de lokale bibliotheken, waar vrijwilligers helpen met het verbeteren van de taal. Ook de bibliotheek Dinkelland organiseert dit.

Goed leesbaar
Om ervoor te zorgen dat brieven en andere communicatie duidelijk leesbaar is, houdt de gemeente nu een enquête. Hoe meer mensen meedenken, hoe beter het beeld is over de leesbaarheid. Men leert dan precies welk taalgebruik wél, maar vooral ook niet duidelijk is. Deze inzichten kunnen dan gebruikt worden om in de toekomst nog beter te communiceren. De enquête is in te vullen via www.dinkelland.nl/deelnemen-aan-de-enquete-direct-duidelijk.