Afbeelding
Foto: Shutterstock

Persoonlijke uitnodiging voor Oldenzaalse jeugdigen: stem!

OLDENZAAL - Komende week worden de Tweede Kamerverkiezingen weer gehouden. Op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart kunnen we weer naar de stembus. Voor diverse Oldenzaalse jongeren zal het de eerste keer zijn dat zij mogen stemmen.

Helaas leert de ervaring dat 'mogen stemmen' en 'gaan stemmen' lang niet altijd hetzelfde is. Veel jongeren hebben nog steeds weinig binding met de politiek of voelen zich te weinig gehoord. Stemmen is juist dáárom zo belangrijk - het zorgt ervoor dat de Tweede Kamer ook de belangen van jongeren goed behartigt. Naast de stempas ontvingen jongeren die nu voor het eerst mogen stemmen in Oldenzaal ook een persoonlijke uitnodigingsbrief. Burgemeester Patrick Welman verstuurde deze, in samenwerking met de Jeugdraad Oldenzaal. De cijfers tonen aan dat het geen overbodige luxe is om hen aan te sporen. De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen daalt al jaren en ook onder jongeren loopt het stemmen terug. Ter indicatie, bij de vorige verkiezingen in 2017 stemde zo'n 66 procent van jonge kiezers tussen 18 en 24 jaar. Riant onder de totale opkomst van 81 procent.

Politiek betrokken
Oldenzaal doet er veel aan om jongeren te activeren op dit vlak. Zo zijn via Facebook leuke filmpjes te bekijken van de Jeugdraad Oldenzaal over het stemproces. Uiteraard hoopt de gemeente dat de jongeren straks ook bij andere verkiezingen hun stem willen laten horen, zoals de gemeenteraadsverkiezingen die in 2022 gehouden worden.