Afbeelding
Foto:

Gerard Kamphuis uit Beuningen 100 jaar

BEUNINGEN - Aan de Foksweg in de Losserse kern Beuningen woont Gerard Kamphuis die afgelopen zaterdag zijn honderdste verjaardag vierde. Zijn fonkelende ogen en zijn nog levendige temperament geven een vitaal ogende 100-jarige weer.

De enige beperking die hij noemt is zijn gehoor, maar nadat het hoorapparaat is geplaatst, verloopt de communicatie optimaal. Weer ontmoet ik iemand die behoort tot de boog der sterken. De huisarts bezoekt hij niet, en het enige dat hem aan zorg wordt geboden is, dat eens in de twee weken een dagdeel hulp van thuiszorg langskomt.

Levensloop
Gerard Kamphuis, geboren in Lattrop, trouwt in 1952 met zijn lief Annie Muntel. Samen krijgen ze zes kinderen; vier dochters en twee zonen. Na het overlijden van zijn vrouw Annie twintig jaar geleden, blijft hij zelfstandig inwonen bij zijn dochter Ciska en haar gezin. Gerard Kamphuis heeft de oorlogsjaren meegemaakt en het is juist die periode uit zijn leven waar hij graag over praat. En waar hij zich nog veel van herinnert. Ondergedoken op boerderij van de vier vrijgezelle broers Eppink in Noord Deurningen, komt hij samen met twee onderduikers de oorlogsjaren door. De invallen van de Duitsers en de spanningen in die periode noemt hij als de mooiste periode uit zijn leven. Hij gaat na de oorlog werken bij de firma Gelderman in Oldenzaal en wanneer hij de textielstad moet gaan verlaten gaat hij werken in de metaalstad Hengelo bij Stork en is daar werkzaam in de afdeling gieterij. Vol trots laat hij een actiefoto zien uit die periode.

Tevreden mens
Onlangs is zijn rijbewijs weer verlengd en wel tot 2025. Dagelijks trekt hij er met zijn auto op uit, de grensstreek heeft zijn voorkeur en wekelijks brengt hij een bezoekje aan de familie die in Nordhorn woont. Gerard is heel tevreden met zijn bestaan, vult de dagen naar volle tevredenheid, eenzaam voelt hij zich niet, want de familie is dichtbij. Burgemeester Cia Kroon bracht telefonisch de felicitaties over namens het gemeentebestuur. En als corona voorbij is zit een gezellig feestje er wel in. De redactie wenst Gerard van harte geluk met deze mijlpaal.

Foto en tekst
Martin Meijerink