Oldenzaal zet in op sociale, vitale samenleving

OLDENZAAL - Net als veel andere gemeenten is ook Oldenzaal meer en meer geld kwijt aan zorg en ondersteuning. Het sociaal domein trekt een zware wissel op begrotingen en er moeten dan ook duidelijke keuzes gemaakt worden. Om hier nu en in de toekomst sturing aan te geven heeft Oldenzaal het Masterplan Sociaal Domein opgesteld.

Dit plan, wat nu door kan naar de gemeenteraad voor besluitvorming, moet ervoor zorgen dat de kosten voor hulp en ondersteuning binnen de perken blijven. Maar ook vooral dat de kwaliteit van de geleverde ondersteuning voldoet aan de wensen en verwachtingen van Oldenzalers. Het plan beschrijft twee ontwikkelingen, gericht op laagdrempelige, passende ondersteuning dichtbij de inwoner uitgaande van zelfredzaamheid en het anders organiseren van de maatwerkondersteuning.

Samenwerking belangrijk
Door met elkaar, gemeente, partners en inwoners, de dialoog te blijven voeren wil de gemeente bouwen aan een kwalitatief en toekomstbestendig sociaal domein. Het beleid van de gemeente Oldenzaal is erop gericht dat Oldenzalers zichzelf kunnen helpen en dat ondersteuning hiervoor laagdrempelig en dichtbij de inwoners georganiseerd wordt. Hierbij is het uitgangspunt dat de gemeente inwoners een passende oplossing kan bieden, binnen de beschikbare middelen. In het masterplan staat ook beschreven dat Oldenzaal streeft naar een krachtige samenleving, waarin de inwoner meedoet, naar eigen kunnen bijdraagt en waar nodig ondersteund wordt.

Geen grote verandering
Wanneer het masterplan door de gemeenteraad wordt aangenomen richt de gemeente zich de komende jaren op speerpunten als meer preventie, strategische partnerschappen met bestaande en nieuwe partners en meer ondernemerschap met oog voor verschillende van rollen van de gemeente. Het Beleidskader Maatschappelijke Ondersteuning (2012) wordt aangevuld met deze punten. Dit vraagt ook om een nieuwe dialoog, binnen de gemeentelijke organisatie, met alle partners en natuurlijk met inwoners. Zodat zij samen de hulp en ondersteuning kunnen bieden aan inwoners die dit nodig hebben.