Afbeelding
Foto:

Groene cheques voor duurzame energie

TUBBERGEN / DINKELLAND - De gemeenten Tubbergen en DInkelland willen lokale energie-initiatieven van inwoners verder stimuleren. Om hen te steunen verstrekken zij 'groene cheques'. Met deze subsidievouchers kunnen mensen tot 3.000 euro krijgen voor een duurzaam energieproject.

Er is, zo blijkt uit eerdere onderzoeken, best veel interesse bij inwoners om zelf en samen aan de slag te gaan met initiatieven voor duurzame energieopwekking. Maar in de praktijk blijft de uitvoering nog vaak achter bij de ambitie. Men weet simpelweg niet altijd hoe zij moeten beginnen. Per initiatief kan 3.000 euro aangevraagd worden bij de gemeenten. Dit geld kan gebruikt worden om duurzame energie op te wekken, of juist voor het terugdringen van energieverbruik. De initiatieven moeten dan wel ten goede komen aan minstens vijf huishoudens of bedrijven of een maatschappelijke instantie. De groene cheques kunnen worden aangevraagd door verenigingen, kernraden, duurzaamheidscoöperaties, duurzaamheidswerkgroepen, maatschappelijke instellingen, individuele inwoners en bedrijven. Wethouder Ben Blokhuis steunt van harte deze initiatieven van inwoners: "Verenigingen, buurten en bedrijven zien steeds vaker kansen in energie of isolatie. Wij zien mooie initiatieven om ons heen en denken daar ook regelmatig over mee. Dan kan een groene cheque net dat extra steuntje in de rug zijn om een project ook echt van de grond te laten komen of te laten versnellen.” De groene cheque kan op veel manieren ingezet worden. Bijvoorbeeld voor onderzoek of inhuur van een advies, maar ook voor de opstart van een coöperatie of de inkoop van materialen om dit van de grond te krijgen.


Aanvragen

Aanvragen kunnen worden ingediend tot 31 december 2021. In totaal is er 30.000 euro beschikbaar. De verzoeken worden op volledigheid en volgorde van binnenkomst beoordeeld. Als het subsidieplafond binnen de gemeente bereikt is, wordt de regeling gesloten. De details van de regeling en hoe deze aan te vragen is te vinden op: www.dinkelland.nl/subsidieregeling-groene-cheque-2021. en op www.tubbergen.nl/subsidieregeling-groene-cheque-2021.