Doe rustig aan met carbid dit jaar

TUBBERGEN / DINKELLAND - In onze mooie agrarische gemeenten is het carbidschieten een vaste traditie rond de jaarwisseling. Met het vuurwerkverbod dit jaar, neemt de interesse in het carbid bij veel mensen toe. Maar waar de boeren en buitenlui oude rotten zijn in het gebruik van dit spul voor recreatieve ongein, is de gemiddelde burger er minder mee behept. En: dit baart zorgen.

Gemeenten in heel Twente kijken naar de regels voor het carbidschieten en eventuele aanscherpingen om zo uitwassen te voorkomen. De afgelopen jaren werd met nieuwe regels en adviezen hoe dan ook ingezet op het veiliger maken van deze traditie.


Waar staan we nu?

Op dit moment zijn er nog geen concrete aanscherpingen waardoor de lokale Algemene Plaatselijke Verordeningen van beide gemeenten leidend zijn. Concreet mag men op 31 december tussen 10.00 en 24 uur en op 1 januari tot 02.00 uur carbid schieten. Buiten de bebouwde kom mag men een bus tot 30 liter gebruiken, binnen de bebouwde kom maximaal 1 liter. De gemeenten hanteren daarnaast verstandige regels, zoals de verplichte aanwezigheid van een onbeschonken, volwassen toezichthouder.