Afbeelding
Foto:

Hospice Geesteren, waardig leven, waardig sterven

GEESTEREN - Afscheid nemen van het leven is vaak een verdrietige gebeurtenis. Voor zowel de terminaal zieke als de nabestaanden is het dan fijn dat de laatste levensfase kan worden doorgebracht in een warme, huiselijke sfeer. Daarin voorziet het Hospice Geesteren.

Vijftien vrijwilligers staan er voor de gasten, zoals zij patiënten bij voorkeur noemen, 24 uur per dag klaar, ook in coronatijd. Maar vanwege Covid-19 ging de open dag dit jaar niet door. Daarom namen burgemeester Wilmien Haverkamp en wethouder Hilde Berning er donderdag 8 oktober alsnog een kijkje. “In eerste instantie komen gasten vaak verdrietig binnen”, is de ervaring van Suzan Kienhuis van het hospice. “Na een paar dagen zijn ze helemaal op hun plek. Al snel laten ze het verdriet en de angst los en zijn ze ontzettend dankbaar voor alle zorg.”

Kleinschalig en huiselijk
Hospice Geesteren opende acht jaar geleden haar deuren en biedt ruimte aan één gast. De gast heeft een eigen appartement met een keukentje en woon- en slaapkamer tot zijn of haar beschikking. Jaarlijks verblijven er zo'n achttien gasten. Het aantal aanvragen is echter vele malen groter. "Minstens 40 per jaar”, schat Suzan in. Het huiselijke is terug te zien in de maaltijden. Wanneer gasten nog kunnen eten, kookt Suzan vaak zelf. "En als hun partners er op dat moment zijn, eten die gezellig mee”, voegt ze toe. "Mensen genieten daarvan.” Om geïnteresseerden een kijkje achter de schermen te bieden, houdt Hospice Geesteren, indien er op dat moment geen gasten zijn, jaarlijks een open dag tijdens de landelijke dag van de palliatieve zorg, dit jaar op zaterdag 5 september. Vanwege het coronavirus viel de open dag dit jaar in het water. Burgemeester Haverkamp en wethouder Berning besloten begin oktober alsnog een bezoek te brengen aan Hospice Geesteren. "Ik ben onder de indruk”, zegt wethouder Berning. "Het moment dat je weet dat je niet meer beter kunt worden is ontzettend verdrietig. Je moet afscheid nemen van het leven en van degene die je liefhebt. We staan er niet altijd bij stil, maar de zorg voor een dierbare in de laatste levensfase is zwaar en ingewikkeld. De thuissituatie kan hier niet altijd in voorzien. Het hospice kan dan uitkomst bieden. Dankzij de ondersteuning van vele vrijwilligers en professionele zorg kunnen naasten afscheid nemen van elkaar. Dat is enorm waardevol.”