Afbeelding
Foto:

Geld voor creatieve broedplaats De Lutte

DE LUTTE - Er komt een subsidie van 140.000 euro beschikbaar voor het realiseren van een creatieve broedplaats in de Lutte. Het is één van de eerste 11 Twentse creatieve broedplaatsen die subsidie krijgen uit de rijksregeling Creatieve Broedplaatsen.

Na de euforie over de toegekende subsidie van € 140.000 beseffen de beide carnavalsverenigingen in De Lutte, de Tuffelkeerlkes en de Bosdûvelkes, dat er op zeer bijzondere (moderne) wijze voort geborduurd kan gaan worden op hun jarenlange creatieve bezigheden rond het bouwen van carnalvalswagens. Aan het Pastoor Rudingpad, de Boawelhook, worden de carnavalsloodsen van Lutter carnavalsverenigingen omgevormd tot een creatieve broedplaats waar kunst, cultuur en techniek samenvloeien, zodat creatieve en technologische talenten zich thuis voelen in de regio Twente en zich daar willen vestigen en ontwikkelen. De activiteiten vinden voornamelijk plaats in De Lutte maar hebben ook een sterk uitstralende werking naar andere plaatsen in de omgeving. Er wordt een programma ontwikkeld om kennisdeling en creatieve kruisbestuivingen tussen de carnavalsverenigingen in Noordoost Twente te bevorderen.

Enthousiast
Voorzitter Bertus Telgenkamp van de Bosdûvelkes was zeer content met de boodschap die hij ontving van de commissie. "Het is een heel bedrag en ja, het versterkt onze doelstellingen voor de toekomst in de wagenbouw. Het werken met vooruitstrevende technieken voor de wagenbouw zullen nu versneld ingevoerd kunnen worden. Maar ik kan me ook zo voorstellen dat het repaircafé in onze loods wordt gehuisvest”, aldus Bertus Telgenkamp. Van de Tuffelkeerlkes reageerde voorzitter Gerald Riesewijk: "We weten nog niet helemaal wat er allemaal op ons afkomt. Natuurlijk zijn we trots dat er naar onze jarenlange activiteiten van de wagenbouw is gekeken. Niet voor niets komen elk jaar 21 studenten van het Carmellyceum uit Oldenzaal hier hun 20 uur durende stage volbrengen. Ook de leerlingen van de basisschool komen al jaren naar onze carnavalsloodsen om hun handarbeiduren te volgen.