Afbeelding
Foto:

Domijn en Saxion werken samen aan duurzaam wonen

LOSSER - Afgelopen week tekenden woningcorporatie Domijn en Saxion Hogeschool een overeenkomst om nauw samen te werken op het gebied van innovatie, onderzoek én ontwikkeling bij het verduurzamen van woningen. Het halen van de klimaatdoelstellingen kost Domijn veel tijd én geld. Daarom wil de corporatie het zo slim mogelijk aanpakken. Want wonen moet duurzaam, maar bovenal betaalbaar zijn én blijven voor haar huurders. Door met onderzoekers en studenten van Saxion samen te werken, wordt er nieuwe innovatiekracht aangeboord.

De klimaatverandering is voor iedereen voelbaar. Zomers zijn snikheet, tuinen verdorren door droogte en regenbuien zijn zo extreem dat ze voor wateroverlast zorgen. Vanuit het klimaatakkoord zijn woningcorporaties verplicht maatregelen te nemen. Domijn draagt haar steentje bij op drie manieren: vóór 2050 wil men alle woningen energieneutraal maken, men gaat circulair bouwen en er zal klimaatadaptief gebouwd worden. Dat wil zeggen dat zo veel mogelijk materialen een tweede leven krijgen en woningen zo worden aangepast dat ze óók een fijn thuis blijven bij steeds extremer weer.

Onderzoek nodig
Wilma van Ingen, directeur-bestuurder Domijn: "Onze doelen zijn helder. Maar de opgave is enorm. Verduurzamen kost veel tijd én geld. Tegelijkertijd is betaalbaar, goed en gezond wonen voor onze huurders voor ons het allerbelangrijkste. Om die opgave in verduurzamen en vereisten voor de huurder goed te combineren, zoeken we slimme oplossingen voor onze renovatie-, bouw- en onderhoudswerkzaamheden. Daar is meer kennis en onderzoek voor nodig. Daarom zijn we blij met de samenwerking met Saxion. Onderzoekers en jonge mensen die meedenken over hoe te verduurzamen zónder de betaalbaarheid voor onze huurders uit het oog te verliezen. Samen kunnen we goede, doordachte stappen zetten die nodig zijn.” Domijn gaat nauw samenwerken met het Lectoraat Sustainable Building Technology (SBT) van Saxion. Hier werd ook al eerder mee samengewerkt. SBT richt zich in haar onderzoeken op gebouwen, maar stelt de bewoner centraal.