Afbeelding
Foto:

Broedplaats voor slimme ouderenzorg

TWENTE - In mei werd een intentieverklaring ondertekend waarin verschillende partijen uit de zorg- en welzijnsketen de handen ineensloegen om goede zorg dichtbij voor de oudere inwoners in Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen te realiseren. In de afgelopen maanden werden drie concepten uitgewerkt.

De zorg in Nederland verandert, mensen worden ouder terwijl zij steeds vaker verschillende aandoeningen tegelijkertijd hebben, ze blijven langer thuis wonen en moeten vaker en langer een beroep doen op naasten. Deze ontwikkelingen zien we ook terug in de regio Noordoost-Twente. Om de zorg goed en dichtbij de oudere inwoners in Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen te realiseren en op één locatie te organiseren, willen betrokken partijen een broedplaats creëren voor slimme ouderenzorg in Noordoost-Twente. Hierdoor wordt er gezondheidswinst en een hogere levenskwaliteit gerealiseerd en blijft de zorg en welzijn dichtbij beschikbaar en bereikbaar.

Brede insteek
Met het oog op toenemende vergrijzing is het belangrijk dat er slimmer samengewerkt wordt in de regio. De initiatiefnemers willen onder meer tijdelijk verblijf realiseren voor kwetsbare ouderen. Een plek waar zij kunnen verblijven in het kader van herstel, revalidatie of ter tijdelijke observatie. Ook moet er een Geriatrisch Expertisecentrum opgericht worden waar professionals uit zorg en welzijn samenwerken om oplossingen te vinden voor complexe problematiek bij ouderen die niet in de eerste zorglijn opgelost kunnen worden. Tot slot is de wens een Innovatiegarage op te richten. Vanuit deze zogenaamde garage wordt de samenwerking tussen partijen in de zorg en het sociale domein bevorderd, worden de samenwerkingsprocessen slimmer ingericht en verbeterd en wordt het aanbod aan oudere inwoners regionaal beter op elkaar afgestemd/toegankelijker gemaakt. Met als voorkeurslocatie voor deze drie concepten ‘Heil der Kranken' in Oldenzaal.

Haalbaarheid
In de komende periode wordt de haalbaarheid van drie concepten verder getoetst en vindt besluitvorming plaats binnen alle betrokken partijen. Na instemming van alle partijen kan een projectfase starten waarin de concepten klaargemaakt worden voor gebruik in de praktijk. In deze periode is de input van inwoners zeer gewenst. Bij de ontwikkeling van de plannen zijn de volgende partijen betrokken: Wim Gaalman als betrokken burger, Carintreggeland, Zorgfederatie Oldenzaal, Zorggroep Sint Maarten, Medisch Spectrum Twente, Praktijk voor gespecialiseerde fysiotherapie Jeroen van der Weide, Gemeente Dinkelland, Gemeente Losser, Gemeente Oldenzaal, Gemeente Tubbergen, zorgverzekeraar Menzis en Apotheek Oldenzaal.