Afbeelding
Foto:

Allerzielen, zo anders dan anders dit jaar...

OLDENZAAL - Onder normale omstandigheden zijn er met Allerzielen op de beide begraafplaatsen in Oldenzaal herdenkingsbijeenkomsten. Dit jaar gaat het even anders.

Al vele jaren organiseerde het bedrijf Nolet Bult Uitvaartbegeleiding deze herdenkingsbijeenkomsten op de dag van Allerzielen, 2 november. Maar met alle verscherpte coronamaatregelen, ontkomen zij er niet aan om van de traditionele herdenkingen zoals die voorheen werden gehouden te moeten afzien. Niet schouder aan schouder, troost zoeken bij elkaar. Geen bemoedigende uitgesproken woorden, geen muziek en geen moment van stilte bij het samen herdenken. Wel zullen er door Nolet Bult op de beide begraafplaatsen vanaf zaterdag 31 oktober bij de ingang kaarsjes ter beschikking worden gesteld die u dan op het moment dat het u past, zelf kunt ontsteken en plaatsen op het graf van uw dierbaren. Komt u naar de begraafplaats - alleen of met anderen - houdt u zich dan aan de geldende coronaregels.

Kaarsje voor het raam
Als u niet naar de begraafplaats komt, kunt u ook maandag 2 november 20.30 uur thuis een eigen kaarsje ontsteken en voor het raam zetten. Als teken van verbondenheid in stilte. We spreken uit wat in ons binnenste leeft, ook de herinnering die we met de dierbare overledene hebben opgedaan. Vooral de herinneringen aan de mensen waarvan we in het afgelopen bewogen jaar afscheid hebben moeten nemen. Net als de natuur kennen wij mensen de cyclus van groeien, bloeien en sterven. In stilte noemen wij de namen van onze dierbaren en we blijven de namen noemen. Want zo lang wij de namen noemen zijn ze niet dood, maar leven ze voort in dankbare herinnering.

Foto en tekst:
Martin Meijerink