Afbeelding
Foto: Albert Molendijk

Gemeenten staan voor financiële uitdagingen

TUBBERGEN / DINKELLAND - Het zijn uitdagende tijden; zowel voor ons als burger maar ook voor de gemeenten. Dinkelland en Tubbergen stellen komende maand hun nieuwe begrotingen vast. Er is veel onzekerheid, maar de gemeenten hebben nog wel voor komend jaar de financiën rond weten te krijgen.

De afgelopen jaren kregen de gemeenten het al steeds moeilijker. Belangrijkste oorzaak: de Rijksoverheid schoof taken af naar gemeenten, zonder een bijbehorende zak geld. Oftewel, Dinkelland en Tubbergen moesten steeds meer uit eigen middelen zien te dekken. En dat is problematisch. De gemeenten hebben beide sluitende begrotingen gepresenteerd. Maar het houdt niet over, zo benadrukt ook wethouder Ben Blokhuis van Dinkelland. "In onze financiële jaarlijkse vooruitblik, wat de begroting is, nemen we de coronacrisis voor volgend jaar ook mee. Het is erg onzeker hoe dat zich verder ontwikkelt waardoor we daar wat geld voor vrij moeten houden." Dinkelland wil voor komend jaar toch nog wat zaken in gang zetten. Dit kan, maar de gemeente moet wel de reserves aanspreken. Zo wil de gemeente investeren in de openbare ruimte, het versterken van bedrijvigheid en het ondernemersklimaat, duurzame energie en een inclusieve samenleving.


Tubbergse ambitie

Ook in Tubbergen is de begroting sluitend na het aanspreken van de reserves. Hier trekt het college 2,2 miljoen euro uit de spaarpot. Dit heeft ook als doel om te grote lastenverzwaringen voor de Tubbergenaren te voorkomen. Wel kostte dit de nodige slapeloze uurtjes aldus wethouder Ursula Bekhuis. Gezondheidswethouder Hilde Berning knikt instemmend. "Dankzij de houding van het Rijk is het tekort binnen het sociaal domein flink opgelopen”, zegt ze. "Dat is heel naar en hierover trekken we met alle gemeenten aan de bel bij het Rijk. Ondertussen gaan we niet zitten afwachten wat het Rijk uiteindelijk gaat doen. We zijn hard aan het werk om ondanks alles de zorg voor iedereen toch bereikbaar en betaalbaar te houden en doen onze uiterste best om goede zorg te blijven verlenen.” Tubbergen blijft inzetten op het zo goed mogelijk uitvoeren van de basistaken. Men blijft ook investeren in een aangename leefomgeving; zoals het wegwerken van achterstallig onderhoud.