Afbeelding
Foto:

Nieuwbouw school Geesteren terug naar eerdere variant

GEESTEREN - De gemeente Tubbergen en gemeenschap van Geesteren zijn teleurgesteld. Aanleiding is het besluit van Woningstichting Tubbergen om geen grond aan de Kampboerlaan te willen verkopen ten behoeve van het toekomstplan voor de Aloysiusschool.

In het kader van het toekomstproject Mijn Geesteren 2030 werd door de gemeente en inwoners gewerkt aan een plan voor de Aloysiusschool. De ambitie was groot; de toekomstige nieuwbouw van de school moest verbonden worden met de pastorie, met zo nieuwe verbindingen tussen onderwijs, cultuur en winkels. Mijn Geesteren 2030 zette de schouders eronder en kwam na veel overleg met inwoners en belanghebbenden met een plan waarin al die zaken bij elkaar werden gebracht. Maar er is helaas een kink in de kabel gekomen nu Woningstichting Tubbergen heeft besloten de grond die voor het plan nodig is, niet te willen verkopen. Ongetwijfeld ook omdat er óp de grond nog acht huurwoningen staan, waarvan bewoners dus zouden moeten verhuizen. Voor hen is het besluit dan ook vast fijn. Nu is besloten terug te gaan naar de eerdere variant: bouwen van een nieuwe school op de huidige locatie van de school en hier voortvarend mee aan de slag te gaan.


Teleurstelling

Het college van Burgemeester en Wethouders sprak in augustus nog een duidelijke voorkeur uit voor deze invulling van het plan. Het zou namelijk een mooie bijdrage leveren aan de toekomstige vitaliteit van het dorp; een ontmoetingsplek die meer is dan de som der delen. Ook de Pancratiusparochie en het bisdom waren al positief over de verkoop van de grond en pastorie ten behoeve van deze toekomstige invulling.


Veel soortgelijke projecten

De afgelopen jaren wordt in steeds meer kleinere kernen gewerkt om scholen een bredere invulling te geven en meer te verankeren in de samenleving als geheel. Door deze te koppelen aan een ontmoetingsplek voor iedereen ontstaan vaak leuke nieuwe initiatieven. Veelal combineren de gemeenten en gemeenschappen dit met bijvoorbeeld kinderopvang, een bieb of welzijnsfuncties om zo tot een meer kulturhus-achtige opzet te komen.