Afbeelding
Foto:

Plannen van het Waterschap

TWENTE - Waterschap Vechtstromen heeft tal van taken. Zo moeten ze ervoor zorgen dat inwoners droge voeten houden, dat water gezuiverd wordt en de kwaliteit van het water op peil blijft. Iedere inwoner betaalt daarvoor en dan is het goed te weten dat ze 32 miljoen euro willen investeren in projecten voor verbetering van onder meer rioolwaterzuivering, de aanleg van gebieden voor het vasthouden van water en duurzame energieopwekking.

Op 23 september is de meerjarenverkenning door het bestuur van het waterschap Vechtstromen vastgesteld. In die verkenning is opgenomen dat het waterschap van 2021 tot en met 2024 in totaal 183 miljoen euro investeert in de regio. Zo wordt er gewerkt aan versterking van ecologie en biodiversiteit. Verder wordt er gewerkt aan en geïnvesteerd in het verbeteren van de waterkwaliteit zodat in 2027 grotendeels voldaan wordt aan de eisen die Europa stelt. Het is dan ook niet vreemd dat het onderhoud van waterzuiveringsinstallaties versneld wordt uitgevoerd.

Klimaat
Het klimaat is een belangrijk speerpunt van Vechtstromen en ze zetten dan ook in op energieneutraal zijn in 2030 en investeren in duurzame energieopwekking. Verder weten zij als geen ander wat periodes met een tekort of juist een overvloed aan water betekent. Vechtstromen versnelt daarom ook het onderhoud aan stuwen en gemalen. Eveneens zal de uitvoeringsagenda klimaat, die samen met partners opgesteld en uitgevoerd wordt, één van de prioriteiten zijn. Volgens watergraaf Stefan Kuks en dagelijks bestuurslid Wim Stegeman (financiën) heeft Vechtstromen te maken met grote uitdagingen. Kuks: “Het hooggelegen gebied is extra kwetsbaar voor droogte en hevige neerslag en daarmee voor de gevolgen van een veranderend klimaat. De droge zomers van 2018, 2019 en 2020 zijn hiervan een levend bewijs. Het vraagt om een nieuwe balans in ‘te nat en te droog’ in ons waterbeheer. We moeten meer water vasthouden in ons gebied. Daarnaast is ons gebied, met zijn vele kleine beekjes met relatief weinig water, extra vatbaar voor problemen met de waterkwaliteit, zoals microplastics en medicijnresten."