Afbeelding
Foto:

Deal voor behoud van bijzonder landschap

TWENTE - Noordoost-Twente heeft een bijzonder mooi en divers landschap; met uiteenlopende elementen die zorgen voor een karakteristieke uitstraling. Om dit te behouden werd afgelopen vrijdag een Landschapsdeal getekend.

De gemeenten Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen tegekenden deze samen met Stichting Behoud Twents Landschap, LTO Noordoost Twente, het Gebiedscollectief Noordoost Twente, Landschap Overijssel en het Waterschap Vechtstromen. De overheden en andere partners gaan zich samen met de landbouw- en natuurorganisaties en grondbeheerders sterk maken voor duurzaam beheer.

Belangrijk
Bij het landschap spelen diverse belangen een rol. Bijvoorbeeld om dit duurzaam in te richten met het oog op klimaatontwikkelingen, maar ook om dit in de brede zin aantrekkelijk te houden voor toeristen en omwonenden. Maar het onderhouden van landschapselementen is wel duur; kosten waar niet iedere grondeigenaar direct enthousiast over is. Toch zijn ze essentieel voor een leefbaar platteland. “De liefde voor deze prachtige omgeving is wat ons als partners verbindt,” licht Eibert Jongsma toe. Hij is voorzitter van de stuurgroep Landschapsdeal Noordoost Twente. “Het groene kleinschalige karakter van Noordoost Twente willen we graag behouden en versterken door duurzaam beheer van landschapselementen. Tegelijkertijd willen we een vitaal platteland op een toekomstbestendige streekeigen wijze ontwikkelen. Met de Landschapsdeal gaan we aan de slag met onder meer de agrarisch ondernemers en grondeigenaren, die houtwallen, bomenrijen en andere landschapselementen al van oudsher onderhouden. Samen zorgen we, dat we ook op de lange termijn van onze kenmerkende landschapselementen kunnen genieten. Het herstel van landschapselementen vinden we van belang, omdat deze nog altijd een grotemeerwaarde hebben."

Nieuwe functie
Het onderhoud van landschapselementen zoals de houtwallen en singels klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Van oudsher onderhouden de agrarisch ondernemers deze houtstructuren die het landschap zo typisch Twents maakt. “De houtwallen dienden vroeger als raster voor het vee en om het gewas te beschermen tegen barre weersomstandigheden,” vertelt Eibert Jongsma. “De houtwallen werden met regelmaat gesnoeid, omdat het hout nodig was voor de kachel en voor gereedschap en gebouwen. Het hout is niet meer nodig voor het verwarmen van de woning, maar de houtwal moet nog wel gesnoeid worden, om ook op de lange termijn een gevarieerde dichte houtwal te zijn. Daarnaast zijn houtwallen uitstekende verbinders tussen natuurgebieden en bieden ze een beschermde leefomgeving voor diverse dier- en plantsoorten. Een landschap dat we nu en in de toekomst willen beleven. Dat vraagt om duurzaam onderhoud, tegen een eerlijke beloning.” Maar het nut van landschapselementen is veel breder. “In tijden van extreme droogte en extreem natte perioden, is het vasthouden van water cruciaal”, legt Nettie Aarnink van waterschap Vechtstromen uit. Houtwallen dragen bij aan dit belangrijke doel.