Afbeelding
Foto:

Is Dinkelland klaar voor regie bij nieuwe Wet Inburgering?

DINKELLAND - De VVD-fractie van Dinkelland heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de voorbereidingen op de nieuwe Wet Inburgering. In 2021 is deze van kracht; gemeenten krijgen hiermee meer regie bij het inburgeren. Maar: is Dinkelland hier wel klaar voor?

Het aanpassen van de Wet Inburgering past binnen de brede ontwikkeling om taken van de Rijksoverheid meer over te dragen aan gemeenten. Deze kunnen vaak echter moeilijk uit de voeten met deze ambitie; ze krijgen meer verantwoordelijkheden en uitgaven, maar zonder de benodigde Rijkssteun.

Vragen
De Dinkellandse VVD hecht een grote waarde aan participatie in de breedste zin. Wanneer per 1 juli de nieuwe wet in werking treedt, is het belangrijk dat er ook op lokaal niveau goed maatwerk geleverd wordt zodat iedereen kan inburgeren en goed deel kan nemen aan de samenleving. De VVD wil graag weten hoe de voorbereidingen op gemeentelijk niveau lopen, maar ook hoeveel inburgeraars de gemeente de komende jaren verwacht. Ook moet de gemeente goed invulling geven aan het aangescherpte traject voor de participatieverklaring, dat echt toegesneden moet worden op de vrijheden en verantwoordelijkheden in Nederland.

Meer inzet nodig
De VVD signaleert dat een en ander een grotere inzet gaat vergen van de gemeente dan 'alleen een paar uur praten met een taalmaatje'. De gemeente zou dan ook het lokale bedrijfsleven actiever moeten betrekken bij dit proces om zo participatie op de werkvloer te stimuleren. Het hebben van passend werk is immers goed voor het integreren in de samenleving als geheel.