Afbeelding
Foto:

CDA Dinkelland wil alternatief voor niet rijdende buurtbussen

DINKELLAND - De CDA-fractie van Dinkelland stoort zich mateloos aan het feit dat er inmiddels nog steeds geen alternatief is voor de al maanden niet rijdende buurtbussen. Veel kleine kernen zitten al sinds maart zonder buurtbusvervoer, vaak de énige vorm van OV die er is voor de inwoners.

Er is al vaker aandacht gevraagd voor dit probleem. Veel buurtbusverenigingen besloten al in maart om te stoppen met rijden omdat de chauffeurs vrijwel allemaal vrijwilligers op leeftijd zijn en dus in de risicogroep zitten. Ook het aanpassen van de kleine buurtbussen is lastig evenals het afstand houden. Hoewel er in andere regio's wel gereden werd en alternatieven zijn geboden, bleef dit in Twente uit. Zo beroept vervoerder Keolis zich er op dat alternatieven bieden moeilijk is; dit terwijl er ook bussen en personeel overbleven omdat er in de crisistijd minder gereden werd. Kortom, oplossingen werden er niet geboden. Ook reizigersvereniging ROVER vroeg al aandacht voor de buurtbus.

CDA-vragen
De CDA-fractie vraagt het Dinkellandse college van B&W of zij inzichten hebben in de situatie en of er alternatieven geboden kunnen worden. Na de nodige fysieke aanpassingen aan de reguliere lijnbussen en de invoering van de mondkapjesplicht in het gehele openbaar vervoer is de dienstregeling voor gewone bussen terug op het oude niveau. Alleen de buurtbussen blijven stilstaan. De branchevereniging OV-NL wil elke kans op besmetting zoveel mogelijk uitsluiten.

Klein maar belangrijk
"Het gaat om een klein percentage van het hele openbaar vervoer, maar het zijn reizigers in bepaalde kernen die al sinds maart geen gebruik kunnen maken van de bus", legt CDA-raadslid Marc Smellink uit. De CDA-fractie begrijpt de veiligheidsmaatregelen die busvervoerder Keolis treft. De buurtbussen zijn kleiner en reizigers moeten door één deur in- en uitstappen. "Zolang het reizen met de buurtbus niet veilig genoeg is vragen we om alternatieven, zoals grotere bussen. Tot de buurtbussen coronaproof worden gemaakt, nadat het onderzoek van TNO is afgerond", zegt Smellink. Hij stelt namens de CDA-fractie mondelinge vragen aan het college hoe lang de buurtbussen aan de kant blijven en of vervoerder Keolis op de korte termijn voor een tijdelijk alternatief voor de buurtbus kan zorgen. In de gemeente Dinkelland rijden buurtbus 592 (Weerselo-Borne), buurtbus 596 (Ootmarsum-Denekamp) en buurtbus 599 (Ootmarsum-Weerselo-Rossum).